Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почитат летците, спасили Генерал Тошево

Днес  от 10.00 часа Община Генерал Тошево организира поднасяне на венци и цветя пред мемориала „Крилото“, в памет на летците-герои, спасили от сигурна гибел стотици граждани на Генерал Тошево преди 33 години.

Там край Генерал Тошево до едно крило на самолет се извисява Величието на двама български военни пилоти. Величие при което те отиват във Вечността и остават завинаги символ за възпитание на подрастващото поколение.

На 27 август 1986 година по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ. По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина.

Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.

През 1996 година, в близост до лобното място на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6-ти август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.

Йордан Тенчев е роден на 11-ти януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

c