Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЕГ "Гео Милев" е на 17-о място в страната, според оценките от втората матура

Езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич е на 17-о място в страната, според резултатите от втората матура, сочат данните на Министерството на образованието и науката.

Явилите се на нея ученици са 146 с постигнат среден успех 5,30. На първо място в страната е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", където на зрелостния изпит са се явили 170 абитуриенти, получили среден успех от 5,75.

В ТОП 100 има още едно училище от Добрич - Частна профилирана гимназия по предприемачество и туризъм “Райко Цончев” с постигнат среден успех 4,81 от положили матура 14 зрелостници.

На втората матура тази година се явиха близо 40 хил. зрелостници. Изпитът е задължителен, но по закон учениците сами определят дисциплината, като избират между чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информатика, информационни технологии, физика, биология, химия, история, география, предприемачество, музика, изобразително изкуство и философия, посочва "Дневник".
Направената подредба носи редица условности. Също както при класацията от българския език и литература тя показва успеваемост на изпитите и не е задължително белег, че в училището подготовката по предметите, в които са получени високи оценки се преподават на много високо ниво.

Две гимназии от Добрич са в ТОП 100 у нас, според оценките от матурата по български

Освен това - за разлика от първия задължителен изпит, който поставя всички зрелостници в страната пред едно и също изпитание, вторият им дава възможност да изберат дисциплината, в която се чувстват най-уверени, и така сравнението в една дисциплина може да е между 1000 ученици в цялата страна, а по друга - между 10 хиляди. В общата класация на 100-те училища са оставени и тези с по-малко ученици, за да се види цялата картина. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от гимназистите ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите, тъй като оценките в много случаи са вход за българските университети, а част от висшите учебни заведения в чужбина имат изисквания за резултат от тях.

По официални данни през 2019 г. най-много дванадесетокласници са избрали за втория си задължителен изпит английския език (над 14 хил.) и биологията (11 хил.). Географията е била предпочетена от 6 хил. души, философията - от 4300, а математиката - от 2200. По данни на образователното министерство средната оценка е 4.67, като най-високи резултати има по немски, френски и испански език, както и по химия. Най-ниски са резултатите по география и по биология.

И седемте училища с най-високи средни резултати от двата изпита са от София. Останалите три училища в ТОП 10 с най-добри постижения по втория предмет са от Бургас, Варна и смолянското село Чепинци
Припомняме, че две гимназии от Добрич намират място сред стоте училища с най-висок резултат и от матурата по български език и литература за 2019 година. С най-висок резултат от Добрич е Езикова гимназия “Гео Милев” – 146 положили матура ученици са постигнали среден успех от 5,27. Той я подрежда на 18-о място.

На 44-та позиция се подрежда Частна профилирана гимназия по предприемачество и туризъм “Райко Цончев” с постигнат среден успех 5,07 от положили матура по български език 14 зрелостници.

c