Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Увеличават с 500 лв. заплатата на преподавателите в Програма "Мотивирани учители“

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“, съобщават от Министерство на образованието и науката.

Желаещите и одобрени кандидати ще работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. За учителите ще бъдат осигурени и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвидени са и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите учители за същия период. Това предвижда Проект за изменение на Програмата. Преди новите изменения, средствата за допълнително финансово стимулиране бяха в размер на 300 лева, припомнят от МОН.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител” за всеки един от учебните предмети:

  • математика
  • информатика и информационни технологии
  • чужди езици
  • биология и здравно образование
  • химия и опазване на околната среда

Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ освен специалисти със степен „магистър”. Документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор се приемат до 2 септември 2019 година.

Национална програма “Мотивирани учители“ е създадена, за да бъдат подкрепени училищата чрез комплекс от мерки за осигуряване на квалифицирани и мотивирани педагогически специалисти за справяне в реалната училищна среда.

Удължава се и срокът за кандидатстване по програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация.“. Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на учебната 2019/2020 година.

c