Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Да слушаш Бах в бивш обор е нормално, красиво и естествено

Трудно мога да си представя друго събитие, което може да събере толкова разнородна публика.  Направи го Константина Петкова в село Пчеларово, в обора на къщата, където тя за поредна година,  организира среща  между хората и изкуството .  Тук бяха изпълнители и ценители на класическа музика и пеене, актьори, художници, ученици на маестрата и хора, които тя е вдъхновила с работата си. Имаше и една друга публика – на хората от селото. Малко преди събитието копали и поливали в градината, но оставили всичко и дошли да слушат… Бах. Защото кой си и с какво се занимаваш няма токова голямо значение. Истинското изкуство се свързва с човека без да се съобразява с това. Така смята и г-жа Петкова и за това прави това – дава възможност на различни хора, да съпреживеят удоволствието от изкуството в различните му форми.

Срещата с красивото тук  започва още от двора на оперната певица. Като картина на художник  е прекрасната й градина, в която във всеки ъгъл се усеща колко много душа и труд е вложен. Има зеленина, има цветя, има езерце с лилии и много български дух.

Събитието беше посветено на 500  години от смъртта Леонардо да Винчи. По този повод се насладихме на майсторски поднесено четене от Веселин Ранков на откъси от „Трактат за живописта” на гения  – едно доказателство, че когато нещо се прави с професионализъм и душа, може да стигне до всеки. Чухме уникалния пианист Светослав Тодоров,  направил първите си стъпки в музиката, в музикалните паралелки в Добрич, след това продължил образованието си в Единбург,  Лондон и Ню Йорк и свири на световноизвестни сцени и днес беше на сцената в село Пчеларово. Какво по-нормално от това? Да слушаш Бах в бивш обор се оказа точно това – нормално, красиво и естествено.

Чухме ангелския глас на тенора Атанас  Атанасов в клавирен съпровод на Елвира Пастърмаджиева.  Това пеене те възвисява и води до уникално изживяване. Затваряш очи и усещаш… музика от светлина. Със затворени очи го слуша и г-жа Петкова и мисля, че наум пееше с него и изживяваше емоцията на музиката… беше красиво…

Имаше много талант и споделяне в това събитие. Хората бяха дошли да ги усетят. Всеки от тях на излизане поздрави и благодари на Константина за възможността, която тя им дава,  да се докоснат до такъв род изживяване.  

Константина Петкова

Следващата ни среща в Пчеларово ще бъде на 15 септември. Ще ви държим в течение за подробностите кои ще са гостите и чудесата, които предстоят в къщата на изкуството.

Диана СТЕФАНОВА

c