Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Крушари откриват музей на открито с находки от крепостта Залдапа

Лапидариум с находки от крепостта Залдапа ще бъде официално открит на 2 септември, съобщиха от община Крушари. Той се изгражда по проект „Трансграничен съюз в сянката на историята“ и се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Бюджетът на проекта е 3 200 000 евро.

На 2 септември ще бъдат официално представени постигнатите до момента резултати при реализацията му.

Ще присъстват и представители на партньорите по проекта от община Хършова, Музей за Национална история и археология гр. Констанца и Регионален исторически музей гр. Добрич.

В музея на открито ще бъдат поставени колони, капители и други находки, открити при археологическите разкопки на крепостта Залдапа.  Там ще има и умален макет на античната крепост.

По проекта се предвижда още изграждане на туристическа инфраструктура в района на античната крепост, по поречието на Суха река и намиращите се в района скални манастири. В Хършова предстоят дейности за реставрация на стара училищна сграда от края на 19 в., която ще бъде превърната в Мултикултурен музей, ще се извърши и рехабилитация на пътя до късноримската крепост Карсиум. Сред основните съвместни продукти е туристическият маршрут „Залдапа – Суходолие – Карсиум“. Партньорите ще организират и съвместен научен симпозиум,  семинари, двустранни срещи и други инициативи за деца и възрастни. Сред тях са и предвидените археологически лагери за деца и младежи, които по атрактивен начин ще съчетават ученето и опознаването на местната култура.

c