Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С подкрепа на чартърни полети и магистрала „Хемус” държавата ще подпомогне туризма

Държавата ще подпомогне българския туризъм с дотиране на чартърни полети и като доведе магистрала „Хемус” от София до Варна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Албена. Премиерът и председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев прерязаха лентата на най-новата мултифункционална зала в курорта „Перуника хол”.

Събитието е в навечерието на 50-годишнината от откриването на курорта Албена. На него присъстваха също вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, народният представител от Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, областният управител Красимир Кирилов и заместниците му Красимир Николов и Живко Желязков, кметът на Варна Иван Портних.

АМ "Хемус" е наш ангажимент, който трябва да изпълним на всяка цена. До 2021 г. вече ще се строи по цялото трасе, а част от отсечките ще са готови. Това го обещавам, защото в момента го правим, каза премиерът.

Той очаква от НСОРБ, Министерството на туризма и местните власти план как държавата може да подпомогне туризма със субсидиране на чартърни полети. Трябва обаче да има възможности за печалба. Няма смисъл данъкоплатците да дават и пак да сме на загуба, подчерта премиерът.

„Когато туризмът даде начина, по който в Турция, Гърция, Хърватия държавата подпомага чартърните полети, когато със сдружението на общините си поделим разходите и накрая има приходи в полза на държавата, значи нещата са успешни”, заяви министър-председателят. Той посочи, че държавата може да участва в това финансиране с 15 милиона лева.

c