Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Книга разказва за параолимпийката от Добрич Милена Тодорова

„Духът е воля“ събира 88 истории за хора със специални потребности. В третата книга от поредицата „Личностна енциклопедия“ авторката Радка Димитрова, редактор в Академично издателство „Талант“ на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив, представя 88 истории за хора със специални потребности. „Духът е воля“ ще бъде официално представена на 26 септември 2019 г. в аудитория 7 на ВУАРР.

„Всички герои в книгата са подложени на някакво Божие изпитание. Но те не хленчат. Защото духът рисува и с лявата ръка, както Златю Бояджиев. Те се въоръжават с желязна воля, извисяват духа си над изпитанието и там високо достигат своето щастие“, казва издателят и президент на ВУАРР проф. Димитър Димитров.

В книгата е разказана историята на Милена Тодорова, която печели първата квота за България по спортна стрелба за хора със специфични потребности в цялата история на Параолимпийските игри. Читателите ще се запознаят с Расим Низам - първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Той е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. През 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден, Расим Низам заема престижното шесто място. Грабваща е и житейската история на незрящия художник Николай Примов, който е създател и председател на Сдружението на творците с увреждания в България. На страниците на книгата е представен и Владимир Гюров, който през юни тази година покори Черни връх със специализирана инвалидна количка. Той сбъдва своята мечта, изкачвайки 2290-метровия първенец на Витоша. По време на тренировка с колело Влади претърпява инцидент, който го оставя обездвижен от гърдите надолу, но това не пречупва желанието му да бъде активен.

„Обединяващото между трите тома от поредицата „Личностна енциклопедия“ е горещото ни желание да постигнем поне малка промяна в българския манталитет“, подчертава издателят проф. Димитър Димитров и добавя: „Нека се извисим над изпитанията, които ни поднася животът, без да хленчим и да се оплакваме, така, както го правят героите на тази книга – наши учители по стоицизъм, воля и дух!“.

Милена Тодорова е родена в Добрич. На тригодишна възраст е диагностицирана със мускулна атрофия, която постепенно поразява долните и горните крайници. От 1998 година се придвижва само с количка.

Завършва специалност „Информатика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2003 г. работи в администрацията на община град Добрич, в отдел „Център за услуги и информация“.

Започва да се занимава професионално със спортна стрелба от 2010 година. Нейни треньори са баща ѝ и брат ѝ, а по-късно Румяна Апостолова. Първият ѝ международен успех е през 2013 г. в турския град Анталия, където на Световната купа печели бронзов медал в дисциплината пневматична пушка на 10 метра SH2 R4 с резултат 624.5 т. и 188.0 т. на финала.

За игрите в Рио се класира с директна квота от Световната купа по спортна стрелба за хора с увреждания, проведена в град Осиек, Хърватия, от 7 до 15 юли 2015 г. Тя е първият български състезател по спортна стрелба в историята на Параолимпийските игри.

c