Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 1 300 домашни прасета са ликвидирани в област Добрич

Общо над 1 200-1 300 прасета, отглеждани в т. нар. заден двор в област Добрич, вече са ликвидирани. Това съобщи по време на заседание на Областната епизоотична комисия областният управител Красимир Кирилов. Директорът на Областната дирекция па безопасност на храните д-р Борислав Каменов посочи, че в областта са останали около 10-15 домашни животни и те са в три населени места в община Балчик. Очаква се до края на седмицата и те да бъдат унищожени.

На няколко места имаше опити за укриване на животни, но те бяха намерени и ликвидирани, каза д-р Каменов. В село Златия рускиня заклала 3-4 от прасетата си, но останалите 6 укрила. След 3-дневно търсене били намерени и унищожени. Проблеми е имало в две каварненски села – Септемврийци и Вранино. В крайна сметка хората ги заклали пред проверяващите. В общините Добричка, Каварна, Крушари и Тервел до вчерашна дата са ликвидирани проблемните животни, посочи директорът на ОДБХ.

В Референтната лаборатория в София са изпратени проби от две диви прасета, убити  при пътно-транспортно произшествие в района на село Житница, съобщи д-р Каменов. Резултатите се очакват днес. Той посочи, всички проби от диви прасета, изпратени от област Добрич, са отрицателни. Сред тях са и 12 проби от Държавното горско стопанство в Тервел.

1 505 заявления за обезщетения са постъпили до вчера, когато бе крайният срок, съобщи областният управител. Той припомни, че доброволно заклалите прасетата си ще получат по 300 лева на стопанство.

c