Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пето лято без фатален инцидент в морето край Албена

На този плаж пето лято нямаме жертва, нямаме удавен човек. Това сподели за Про Нюз Добрич Стоян Вълчев – ръководител „Водно спасяване” в курорта Албена. По думите му в момента морето е спокойно и прекрасно. Разказа, че има на няколко места дупки, но те са обозначени – на плажа са поставени по пет-шест табели. Според Вълчев неприятното се получава, когато се вдигнат вълни и самите те стават като реки. „Просто водата идва от страни, отива в дълбокото, от там се изнася към брега и се получават теченията”, обясни водният спасител. Но, по думите му, колегите му знаят това и наблюдават точно тези зони.

Инцидентите бяха повече в началото и в средата на сезона, каза Стоян Вълчев. След това са се появили ветрове и са заровили дупките. Доколкото гледал прогнозите за времето, се очаквало следващата седмица пак да има вълни и това вероятно ще доведе до инциденти. „Но в крайна сметка това им е работата на водните спасители”, посочи Вълчев.

Инцидентите стават за секунди, каза шефът на водното спасяване в Албена. По думите му това лято няма фрапантни такива. Той разказа за случай от предно лято, когато се оказало, че колегите му са спасили чешки турист с присадено сърце. Човекът влязъл в морето и паднал. Спасителите го извадили, оказана му била медицинска помощ. Реаниматори му направили инжекция с адреналин в сърцето. Въпреки това той ту спирал, ту започвал да диша. От медицинския център в Албена го транспортирали в болницата в Добрич. В лечебното заведение в нашия град установили, че не е за тук заради трансплантираното сърце и го изпратили във Варна, където спасили живота му. Човекът е жив и здрав, посочи Вълчев.

Шефът на водното спасяване в Албена разказа за инцидент през това лято, който се станал пред очите му. Майка влязла в морето с детето си – на 5-6 години. Попаднали в дупка, водата го грабнала от ръцете на жената и то избягало на вътре. Докато го изкара спасителят детето вече се било нагълтало с вода. Дошъл медицински екип, лекарят го преслушал, установил, че има хрипове и веднага го приели в болница. „Когато влезе тази вода в белите дробове тя се разтваря, в нея има песъчинки и мръсотия, които правят бронхопневмония. И за да се предотврати веднага в болница започва профилактично лечение”, обясни шефът на водното спасяване в Албена.

Стоян Вълчев сподели, че когато се наложи спасителите си помагат, при по-сериозни инциденти се включват повече хора. Наскоро е имало такъв случай. При червен флаг, който забранява къпането, и големи вълни две момчета от Плевен влезли в морето. Уговорили се предварително, засилили се и влезли на 50-60 метра. Веднага се събрали 7-8 спасители, които ги извадили. Когато се налага действат организирано, посочи Вълчев.

Според спасителя една от причините за по-малко инциденти през последните години е промяната във времето, въпреки че не вярва в глобалното затопляне. Като човек, който от близо 40 години се занимава в водно спасяване, му прави впечатление, че преди години е имало ветрове, които идвали фронтално. И са се вдигали огромни вълни, това продължавало по 5-6, дори и по 10 дни. Сега тези ветрове ги нямало, идвали такива повече от изток или североизток. Идвали от Балчик и баирът зад „Златната рибка” предпазвал плажната ивица от тях. „Тази година сме имали един или два случая на вълни от фронтални ветрове, миналата година нямахме. Явно има някаква промяна в климата”, посочи спасителят.

В момента на плажната ивица на Албена работят 76 спасители. Колкото трябва да бъдат толкова са назначени на работа, съобщи шефът на водното спасяване в курорта. Те се грижат за безопасността на плаж „Албена” и плаж „Батова”. По двама са на пост и когато някой почива има от кого да бъде сменен. Водните спасители са от цялата страна – от София, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Габрово, Търговище, Русе, Добрич и други градове. Сред тях са и четири жени. Любопитно е, че германка работи като спасител на плажа в Албена от четири-пет години. Тя била по българското Черноморие от 15 години – на варненския плаж, в Златни пясъци. Когато започнала в Албена курортът й харесал и останала в него.

Заплащането е добро, спасителите вземат не по-малко от 1 200 лева чисто на месец, сподели Вълчев. Получават и ваучери за 60 лева, безплатно спане или пътуване, обед и вечеря.

Шефът на водното спасяване в Албена разказа нещо любопитно, което е научил скоро. Преди около седмица при него отишла българка от София, която живее в Калифорния. Тя била с двете си деца – на 12 и 14 години, за които споделила, че са млади спасители. Разказала, че в Калифорния почти всички деца искат да бъдат спасители. Провеждал се конкурс и избраните деца изкарвали по месец-два редом до водни спасители. Обучавали ги как да влизат в морето, как да помогнат на човек и как изобщо действа спасителят. „Това е едно прекрасно нещо, което при нас няма как да се случи. За да знае всеки, вече като голям човек, какво трябва да направи, как да съхрани най-малко себе си”, обясни Стоян Вълчев.

Снимка: redcrossvarna.org

c