Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От ГЕРБ ще е председателят на Общинската избирателна комисия в Добрич

Юристът Цонка Георгиева Велкова, предложена от ГЕРБ, ще е председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ на предстоящите избори за местна власт на 27 октомври. Решението бе взето на проведените днес консултации за състава на ОИК, свикани от кмета Йордан Йорданов. В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и на партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Зам.-председатели на ОИК ще бъдат Дияна Манева от Воля и  Ерхан Ибрямов от ДПС, а секретар – Калина Даскалова от БСП за България.

ОИК ще е 13-членна. ГЕРБ и БСП ще имат по четирима представители, Обединени патриоти – двама, ДПС, Воля и Демократична България – по един.

По време на консултациите бяха направени две предложения за председател на ОИК - от ГЕРБ и БСП за България. Винаги сме изразявали мнение и сме казвали, че ГЕРБ е управляващата партия и председателското място трябва да е наше, каза административният секретар на ГЕРБ за област Добрич Кина Драгнева. Тя посочи, че и на последните избори в Добрич ГЕРБ бе първа политическа сила. Драгнева сподели, че Цонка Георгиева е способна, умна, талантлива, можеща и знаеща.

Областният и общински лидер на БСП лидер Мая Димитрова изрази становище, че кандидатът им за председател на ОИК – Калина Даскалова, е участвала в работата на Общинска избирателна комисия – на Община Добричка и има опит, за разлика от кандидата на ГЕРБ.

До 24 август кметът Йордан Йорданов ще изпрати предложение за състава на ОИК в Добрич до Централната избирателна комисия.

c