Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ученичка от Добрич отива на Космически лагер в САЩ, иска да е астронавт

Ученичката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Татяна Иванова иска да е първата българка в Космоса и упорито следва мечтата си. След броени дни тя ще отпътува за САЩ, където ще се включи в програма към Космическата академия в Алабама.

Преди година 15-годишната тогава девойка участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. За да може да отиде тя кандидатства и спечели  пълна стипендия от конкурс на фондация “Лекови”. Това й даде възможност да бъде на едноседмичен лагер в Space Camp Turkey, който  e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

„От малка обожавам Космоса и съжалявам, че в Добрич няма място, където децата могат да обсъждат тази тема и да се насърчават да станат астронавти,” казва Таня. Тъй като участието в лагера в Турция е трябвало да се заплати, а сумата не е по възможностите на семейството й, момичето участвало в няколко конкурса за стипендия. Търсило съдействие и от Община Добрич, но без резултат. Последният шанс на Таня да спечели пълна стипендия бил конкурсът на фондация “Лекови”. Заснела двуминутно видео, в което обяснявала коя е и защо именно тя трябва да спечели стипендията. Щастието й било неописуемо, когато я потърсила Гергана Райжекова – координатор на фондацията, за да й съобщи, че именно тя е избрана. За Татяна Гергана Лекова казва следното: „Татяна Иванова от Добрич – всестранно развита личност – с различни хобита, интереси, „горяща“ в живота; музикален талант – свири на барабани, обаче когато говори за космоса и звездите, “гори” цялата”!

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н.

Там Татяна спечели медал, който се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич получи покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор.

„След посещението ми на Space Camp Turkey разбрах колко много изоставам в надпреварата. Има страшно много тийнейджъри, които се готвят да станат астронавти. Тренират, участват в различни клубове, посещават лагери и страни, запознават се с учени, астронавти и т.н. За да постигна мечтата си, трябва да завърша престижен университет. Това е трудно, тъй като университетите в чужбина са скъпи. За да заслужа мястото си в някой от тях, трябва да имам брилянтно резюме, с уникални постижения и истории за разказване”, сподели Татяна пред Про Нюз Добрич.

За момичето от Добрич шанс да сбъдне мечтата си е Космическата академия Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, която  предоставя много различни обучения. Едното от тях е гмуркане за 2 часа на 8 метра дълбочина с астронавтски костюм, където се симулира микрогравитация. Строи се робот, има жива връзка с Международната космическа станция, различни презентации и симулатори…

”Едно от най-грандиозните неща е мисията до Марс, за която ще ни разкажат и тренират”, разказва ученичката.

Тя има списък с неща, които трябва да постигне, лагери и академии, на които да отиде, за да се подготви за това, което й предстои. Минусът тук е, че всичко става с пари и големи инвестиции, а за България това е невъзможно, споделя тя.

В момента използвам максимално последните години в училище. Правя си планове за бъдещето, избира университети. Вече е наясно, че иска да уча Астрофизика. Мечтата й се е превърнала в нейна цел.

„Астронавт е професия, която изисква да си специалист в друга област. Селекцията става много трудно, има хиляди кандидати, затова се старая да си изготвя уникално резюме. Това може да стане, ако завърша престижен университет, но, за да успея да вляза в такъв – трябва да имам висока диплома и успехи до 12-ти клас, споделя Татяна. Не крие, че има точно изготвен план със стъпки и цели.

Лятото на Татяна преминава в академии и лагери… Първата академия бе по английски език, където участниците учиха как да пишат мотивационно есе при кандидатстване в университет. Там говориха само на английски език и имаха различни отборни задачи. Мястото си там тя печели с конкурс за есе от над 1400 думи. След това участва в лагер по Астрономия, където младежите учиха и провеждаха наблюдения.

„Визията ми за бъдещето е трупане на опит и здрава работа. Всичко се постига с много труд и мотивация”, споделя бъдещият астронавт.

За да получи възможност да участва в Академията в САЩ, Татяна трябваше да изчака да се откажат 14 кандидати. За да заплати таксата си за участие Татяна използва наградата от 1000 лева, присъдена й от Община Добрич за млад творец по повод Деня на будителите 1 ноември, подкрепена е с дарение и от ЕТ "Рамина", помага и семейният бюджет. Неин спонсор и тази година е фондация "Лекови".

c