Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Производители настояват за патентоване на марката „Добруджанско лавандулово масло“

Целта на асоциацията е да сме обединени, за да се борим за по-добри условия, на които да продаваме, каза Петър Христов – председател на новосъздадената Национална асоциация на производителите на етерични масла, за Агри.БГ.

Идеята за нейното създаване се е зародила още преди две години, но сега е назрял моментът това да се случи. Една от основните причини е нестабилният пазар. 

„Проблемите в бранша са много, обединяваме се, защото обединението прави силата. Идеята е да се помогне на всички производители, членове на Асоциацията – няма малък, няма голям“, твърди Христов, като самият той отглежда 1000 дка с етерично-маслени култури в Шуменско.

В Добрич учредиха Национална асоциация на производителите на етерични масла

Асоциацията има зад гърба си вече учредително събрание и едно общо събрание, което се състоя на 10 август в Добрич. Седалището е именно там, защото в Добруджа е концентрирано голяма част от производството на лавандула, маточина, бял равнец, немска лайка.

„Ще направим събрания и в други райони на страната. Членовете сега са около 60, а годишният внос е 50 лв. Вратите на Асоциацията са отворени за всички производители на етерично-маслени култури от цяла България. Те могат да кандидатстват, като попълнят молба, която се одобрява от Управителния съвет,“ обяснява Христов.

Една от целите на членовете на Асоциацията е да се легитимират като производители пред чуждите пазари. За целта обмислят членуване в международни организации.

„Искаме да разберем от какво имат нужда големите световни търговци и да видим какво ние можем да им предложим. Да се нагодим спрямо пазара. Има сортове, които дават големи добиви, но не са с добро качество на маслото. И обратното. Трябва да намерим златната среда“ убеден е производителят.

Над 150 производители на лавандула се обединиха в асоциация в Добрич

За да търгуват свободно на международните пазари, от Асоциацията обмислят да създадат собствено ЕООД, което да договаря най-добрите условия за член-производителите.

„Имаме проблем с нерегулираният пазар у нас. Миналата година даваха по 240 лв. на килограм лавандулово масло, а тази година – от 75 лв. до 100 лв. Освен това в момента всеки сее кой каквото му падне. Тази година площите в Добруджа са двойно повече. Винаги има опасност пазарът да се пренасити и цената да падне, както стана при розовия цвят,“ разсъждава Христов.

Според него има резон да има отделен Закон за розата и за лавандулата, тъй като това са култури с различна технология на отглеждане и различни разходи.

„Друго, за което ще се борим като Асоциация, е да има субсидии за производителите на етерично-маслени култури. Но това трябва да се обсъжда с Министерството на земеделието, да се направят работни групи, да се аргументираме,“ коментира фермерът.

Не на последно място, той посочва идеята на Асоциацията да наложи марката „Добруджанско лавандулово масло“. Както в момента българското розово масло има патент.

„За жалост, на места се купува етерично масло от чужбина и се продава като българско. Има други недоброжелатели, които смесват масла и то вече не е това, което желаят световните пазари. Затова марката Добруджанско лавандулово масло трябва да бъде защитено географско понятие,“ категоричен е Христов.

Източник: Агри.БГ

c