Бизнес Водещи новини - дясно

Преполовено е прибирането на фасула в област Добрич

Земеделските производители в област Добрич са прибрали реколтата от 2450 декара с фасул в област Добрич, при общо 5266 декара с тази култура, съобщават от областната дирекция „Земеделие”. Полученото до момента производство е 263 тона.

Засега средният добив е 107 килограма от декар. Насаждения с фасул има във всички общини от областта, без Шабла, Крушари и Каварна.

Най-високи добиви отчитат стопаните в община Добричка, където прибирането на реколтата е приключило със среден добив от 140 кг/дка от общо 450 декара.

През миналото лято стопаните прибраха средно по 153 килограма фасул от близо 7600 декара в региона, според сравнението.

Селекционерите в Добруджанския земеделски институт, където са създадени редица сортове български фасул – “Добруджански 7”, “Устрем”, “Еликсир”, “Блян”, “Скития”, сочат сред ценните качества на културата не само високото съдържание на протеин, но и на растителни влакна и витамини.

Продължава прибирането на реколтата и от леща. Средният добив, който стопаните в областта получават, е 144 кг/дка. Производството до момента е 296,25 тона, получени от 2015 декара. С тази култура в областта са засети 3325 декара.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *