Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Зелена вълна” на светофарите и електробуси за градския транспорт в Добрич предвижда проект

Ремонт на бул. „Добричка епопея“, закупуване на електробуси, изграждане на интелигентна система за управление на светофарите, система за управление на обществения транспорт предвижда проект „Интегриран градски транспорт“, който предстои да се реализира по оперативна програма „Региони в растеж”.

В него е заложено също монтиране на електронни информационни табла за 30 спирки и ремонт на самите спирки.

Предвижда се въвеждане на „зелена вълна“ на светофарите, която ще се коригира в зависимост подавана автоматична информация за натовареността между две и повече кръстовища по отделни транспортни коридори. Допълнително на база сезонен анализ на трафика ще се залага  „зелена вълна“, подходяща за сезона, според база натрупана и анализирана информация в център за управление на трафика, който ще се изгради със средства от проекта. Това съобщиха от Община град Добрич в отговор на запитване от Про Нюз Добрич. От там посочват, че се предвижда закупуване на 4 електробуса след поръчка по ЗОП . Линиите, които ще се обслужват от електробусите, са съществуващи – те са по сега действащите 124, 233 и 201.

Ще се ремонтират 30 стари спирки, като няма да се променя техният архитектурен облик, тъй-като общината има типов проект за спирка. Ще се направят подходи към спирките за трудноподвижни лица и указателни пътеки с тактилни плочи за незрящи и цялостно саниране на конструкциите, пейки.

Локациите на конкретните 30 спирки ще бъдат прецизирани на етап обявяване на процедурата за обществена поръчка. С оглед постигане на максимална интегрираност между отделните компоненти, информационни табла ще бъдат монтирани по преценка на Общината и приоритетно на  спирките по бул. „Добричка епопея“, на натоварените спирки по маршрутите на линиите, по които ще се движат закупените по проекта електробуси, както и спирки с изявен сравнително натоварен пътнико-поток в централната градска част.

Както Про Нюз Добрич вече писа, предстои да се избере изпълнител на дейностите по цялостния ремонт на бул. „Добричка епопея”. Очаква се ремонтът му да започне до края на годината, като ще приключи през 2020 година.

c