Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Приемат становища за ремонта на сградата за приют в Добрич

Осигурен е достъп за становища от заинтересовани във връзка с реконструкцията на сградата по ул. «Хан Кардам» в Добрич, в която ще бъде изграден приют за бездомни лица и семейства. Това става ясно от информация, публикувана в сайта на РИОСВ-Варна. С инвестиционното предложение на Община Добрич гражданите могат да се запознаят на адрес: http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/31295. Информацията е предоставена за обществен достъп за изразяване на становища на email: riosv-vn@riosv-varna.org от заинтересованите за срок от 14 дни, считано от 8 август.

Община Добрич също съобщава на страницата си, че информацията за преценяване необходимостта от извършване на ОВОС за изясняване на обществения интерес и изразяване на становище от страна на обществеността на града за инвестиционно предложение за "Реконструкция на сграда с цел изграждане на Приют за бездомни лица и семейства" се намира в стая 420 на администрацията.

От публикуваното в сайта на РИОСВ уведомление става ясно, че сградата е архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение, декларирана със списък от 1971 година на НИПК като къща на «Жилфонд». Инвестиционното предложение цели спешно отстраняване на сериозните конструктивни проблеми по нея и преустройството й съгласно новата функция. Посочва се, че при изготвянето на проекта за реконструкция е подходено с нужното уважение към сградата с оглед нейния статут на паметник на културата.

В процеса на преустройството ще се изпълни усилване на конструкцията с нови стоманобетонни елементи - колони и шайби, ще се направят нови подови конструкции от стоманобетонни плочи. По-голямата част от съществуващите тухлени зидове ще се запазят с цел да не се променя оригиналната планова структура в сградата. Проектът предвижда подмяна на ел. и ВиК инсталациите, изграждане на нова отоплителна система. С цел осигуряване на достъпна среда за хора със затруднено придвижване съществуващият северен вход на сградата ще се оборудва с платформа за инвалидни колички. На обекта ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност - монтаж на покривна и фасадна изолация, подмяна на дограми.

Както Про Нюз вече писа, предвижда се бъдещият приют да е с капацитет 15 души. На приютените ще бъдат осигурени подслон, храна, хигиена, здравно и социално консултиране.

c