Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Жена от Добрич: В Спешно и Първо вътрешно отделение спасиха живота ми

В Спешно и Първо вътрешно отделение на болницата в Добрич спасиха живота ми, сподели за Про Нюз Добрич нашата съгражданка Пепа Черкезова. Тя е възхитена и от професионализма, и от грижите, и от човешкото отношение на работещите в двете болнични звена, както и на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич, посетил я в дома й. На всички е много благодарна.

Черкезова разказа, че е с един бъбрек, другият го изгубила преди 16 години. На 3 август в 1.45 часа след полунощ получила бъбречна криза. Обадила се на телефон 112, обаждането й било прието в София. Линейката се отзовала само след 5- 6 минути. Докторът и медицинската сестра бяха много внимателни, дори ми помогнаха да се облека, сподели жената. След като й били поставена инжекция и слязла с асансьора я положили в линейката.

От два 2 до 5.20 часа работещите в Спешно отделение на болницата в Добрич се бориха по всякакъв начин да уталожат болките, по всякакъв начин да ме успокоят, разказа Черкезова. В 5.30 часа я качили в Първо вътрешно отделение, където била приета в много тежко състояние. „Два дни не бях уринирала, дори не бях казала на лекарите. В последствие се оказа, че камъче е запушило уретера на десния бъбрек. Лекуващият ми лекар д-р Ваня Желязкова не се отказа до последно, направиха всичко възможно да изхвърля камъчето”, сподели жената.

„Грижите – на доктори, на медицински сестри, на санитарки, са нещо уникално в това отделение. Дано на никого не се налага, но това, което  получих там, е нещо много голямо за мен”, каза развълнувано Черкезова. И съм жива, и съм при семейството си в къщи, допълни тя. По думите й всички в Първо вътрешно отделение се отнасят внимателно към всеки пациент. Жената разказа, че два дни била с катетър. Чувствала неудобство от санитарката. „Но при тях няма високомерие. Просто топлина, любов и стремеж по всякакъв начин да помогнат и да вдигнат човека на крака, да бъде спасен и да продължи напред”, сподели добричлийката. Тя разказа, че една от жените в отделението останала била без глас. Черкезова я попитала: „Защо нямаш глас?”, а тя отговорила: „Заради теб, притесних се. Два дни почивах и съм се обаждала в отделението да питам как си”. „Може ли да си представите какво означава да се вълнуваш за един човек, когото не познаваш? Това е нещо незаменимо”, каза още Черкезова.

В петък тя е на контролен преглед. „Това, което следва при мен, е ходене на лекар постоянно, пиене на лекарства, защото следващото спасение е само хемодиализа”, обясни жената.

Пепа Черкезова изказва своята огромна благодарност на лекуващия си лекар д-р Ваня Желязкова и на всички – доктори, медицински сестри и санитарки, от Първо вътрешно отделение. Пожелавам им бъдещи успехи, усмивките им никога да не слизат от лицата им, както докато бях в отделението, допълни тя.

c