Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Д-р Петев: Бременни, които не са посещавали консултации, раждат бебета със сифилис

Имаме от време на време бебета, родени със сифилис, и винаги те са на пациентки, които не са посещавали женска консултация. Това сподели за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение в болницата в Добрич д-р Ивайло Петев. Както вече писахме, по данни на Регионалната здравна инспекция е регистриран случай на вроден сифилис на кърмаче. Д-р Петев допълни, че бебето се е появило на бял свят преди 10-15 дни.

Когато има такъв случай уведомяваме с бързо известие РЗИ и се провежда съответното лечение както на майката, така и на бебето, посочи началникът на АГ-отделение. По-думите му по-често се случва майката да е положителна за сифилис - ако някога го е изкарвала остават маркери, които са до живот. В такива случаи за децата нямало никакъв проблем. Когато обаче сифилисът не е лекуван и е придобит преди или по време на  бременността, може да доведе до проблеми с плода вътреутробно или с новороденото. Д-р Петев посочи, че случаите на майки със сифилис са на няколко месеца веднъж.

Състоянието на бебето с положителни проби на сифилис не е тежко, каза за Про Нюз Добрич началникът на Отделението за новородени в болницата в Добрич д-р Йовка Тихонова. По думите й детето е консултирано с дерматолог и венеролог и е назначено съответното лечение. След провеждането му ще бъде изписано и ще е под диспансерно наблюдение, допълни лекарят.

c