Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нов случай на Африканска чума в съседство на област Добрич

За четири нови случая на Африканска чума по свинете за последните два дни съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Един от случаите от днес е в землището на с. Върбино, община Дулово, област Силистра. Останалите три са в с. Бистренци, област Русе, на територията на община Девин, област Смолян и с. Желява, област София.

Заповед, съгласно която се указват изрично 10-километрови зони около промишлените свинеферми на територията на област Добрич, в които е забранено влизането в горите и събирането на трюфели, издаде днес областният управител на Добрич Красимир Кирилов, съобщават от Областна администрация. От там припомнят, че забраната и въведените 20-километрови зони породиха недоволство от хора, занимаващи се със събирателска дейност на трюфели. На проведеното редовно заседание на Областна епизоотична комисия вчера се взе решение да бъде определен периметър от 10 км около големите комплекси. Сред другите мерки за неразпространение на заразата на Африканска чума от хората, влизащи в горите, е да извършват дезинфекция и да ползват в горите различни от ежедневните обувки.

Тези мерки са посочени в същата заповед, като тя е изпратена за сведение и изпълнение до Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич, Областна дирекция на МВР, на кметовете на общини на територията на област Добрич и на Териториалните поделения на Държавно горско и ловно стопанство. Контролът по изпълнението й ще се следи лично от областния управител.

c