Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добруджански песни отново ще звучат в Тервел на конкурса „Калинка Вълчева”

Подготовка за провеждането на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева” тече в Община Тервел. Както Про Нюз Добрич писа, той ще се проведе на 18 октомври.

Организатори на конкурса са Община Тервел и Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893”. Певческата надпревара се финансира от Община Тервел. Заявки за участие се приемат до 11 октомври.

Целите на конкурса „Калинка Вълчева” са съхраняване и популяризиране на традиционната добруджанска народна песен, предоставяне възможност за изява на млади изпълнители, издирване на непознати добруджански народни песни.

Участието в конкурса е индивидуално и колективно. Изпълнителите се разделят в пет групи. От първа до четвърта са за индивидуални изпълнители: първа - от 5 до 9 години, втора - от 10 до 14 години, трета - от 15 до 20 години, четвърта - над  20 години. Пета група е за колективи. От един колектив право на индивидуално участие има само един изпълнител. Участниците в конкурса изпълняват песните без съпровод, със съпровод на инструмент или инструментална група. Представят се с две песни, облечени са в народни носии.

Прослушването и класирането на участниците в конкурса „Калинка Вълчева” се извършва от жури, съставено от фолклористи и музикални дейци. Почетен председател на журито е Калинка Вълчева. Във всяка група се присъждат първа, втора и трета награда, а на най-яркото дарование - Голямата награда на конкурса „Калинка Вълчева”. Лауреатите в отделните категории получават парични награди и дипломи. За носителя на голямото отличие на името на Калинка Вълчева паричната награда е 200 лева. Класираните на първо, второ и трето място получават съответно 100 лева, 80 лева и 60 лева.

c