Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

НАП: Бъдещите студенти сами заплащат осигуровките си до 25 август

Учениците, завършили средното си образование през учебната 2018/ 2019 година, трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка, до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, съобщават от Националната агенция по приходите в Добрич.

Бъдещите студенти трябва да подадат декларация образец 7 за това, че ще осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомнят от НАП. Това е необходимо, тъй като за периода от завършването на средно образование до записването им като студенти те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, които са в размер на 22,40 лева на месец, а така също трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7. Тази декларация се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Ако зрелостниците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец 7 и в същия срок да внесат здравната си вноска.

От НАП в Добрич напомнят, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за последните три години. Студентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон  0700 18 700.

c