Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 100 ретро красавици от цяла България си дадоха среща в Добрич (+снимки)

109 ретро и класически возила участваха в провелия се днес за първи път ретро парад в Добрич. Показани бяха автомобили, мотоциклети, микробуси, велосипеди, дори детски коли от миналия век  По думите на Петко Георгиев, който е един от инициаторите на форума, те отдавна са изчезнали от пътищата и вече могат да се видят само на снимки и във филми, съобщи БТА. Подобни коли са се движели с двадесетина километра в час и в градски условия един от пътниците е слизал, за да регулира движението и колата да мине, разказа Георгиев.

Уникалните превозни средства донесоха много положителни емоции на многобройната публика в градския парк. Техните собственици са от София, Благоевград, Видин, Бургас, Варна и други градове от страната.

Парадът се организира от Петко Георгиев и Кольо Тончев от Добрич със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти, Хит Кар, Книжарница Марина, Автоморга Врачанци и Пътна помощ Петко Ауто. 

Присъстващите връщаха спомени с леки коли "Москвич", "Лада", мотор "Ява" с ремарке, микробус "Баркас" също "връщат" 70-те и 80-те години на миналия век.

Гордост за собственика си Кольо Тончев от Добрич е "Трабант 600", произведен през 1963 година. С него бащата на певиците Преслава и Ивелина Колева спечели рали "Марица" тази година, изминавайки 700 километра през България, Гърция и Турция. Той е носител на множество отличия у нас и в чужбина.

Сред най-големите атракции на парада е лек автомобил, модел "Джаует", от 1926 година с оригинален английски номер, собственост на колекционер от Поморие. Подобни коли са се движели с двадесетина километра в час и в градски условия един от пътниците е слизал, за да регулира движението и колата да мине. Вниманието на присъстващите бе привлечено също от "Шевролет" от 1929 година, "Форд" от 1934 година, мотор "Харли Дейвидсън" от 1926 година и още редица ретромодели.

c