Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доброволци от Чехия помагат в „Двореца” в Балчик по проект по „Еразъм+”

В продължение на 50 дни четирима доброволци от Чехия са в културния център „Двореца” в Балчик. Пребиваването им се осъществява по проект „Изкуството обединява и помага” по програма „Еразъм+”, съобщи Красимира Колчева – координатор на проекта и преподавател в Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи. Те имат ангажимент за пълното осъществяване на културни събития, обслужване на зали, разпореждане със зали. Имат и задачата да правят преводи на информация и беседи за туристите, тъй като чешкият език липсва за нашите рекламни материали. В момента те организират джаз вечер, която ще се проведе край брега на морето.

По проекта в Балчик трябва да пристигнат седем доброволци. Първите 50 дни те ще са четирима.

Проектът предвижда още тримесечен стаж за четирима ученици от училището в Чехия, които ще имат дълъг стаж в България. Следващата активност ще е през април 2020 г. за срок от 14 дни за 21 ученика по три различни специалности – практика в различни части на Двореца. Едните ще бъдат към галерията. Останалите ще правят рекрламни предмети за Двореца, а третата група ще е в Художествената галерия.

Проектът е трета година, като за втора година имаме тези две активности с дългосрочния стаж, който се оказа много полезен за децата. Те сега завършиха училището. Те ще работят тук три месеца, като изцяло са на издръжка от Еразъм. Те ще помагат в най-натоварения за „Двореца” сезон. „Това, на което те трябва да се научат тук, е преди всичко да организират. Ще работят по три основни теми – едната е да организират културно събитие – от началото до края. Другото е музейна едюкация – когато дойдат деца, да предложат програма за тях”, коментира Красимира Колчева. По думите й, учениците са изключително доволни. „За тях това е много добър старт, да видят как това, което са изучавали в училището е свързано с практиката, макар и в друга държава. В училищата по изкуства, по принцип, има доста голямо разминаване между това, което децата изучават и това, което виждат в практиката”, коментира още Колчева.

c