Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Умъртвяват с ток десетки нелегално отглеждани край летището в Добрич прасета

Тази сутрин започна умъртвяването на незаконно отглежданите прасета край бившето военно летище на Добрич, научи Про Нюз Добрич от директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Както вече писахме, по данни на стопанина животните са 150. Според специалисти те са отглеждани без никаква биосигурност, при проверката животните се разхождаха свободно из нива с царевица.

Не знам колко са, като ги умъртвим ще знаем точната бройка, каза д-р Каменов. По думите му, засега няма проблеми със собственика. Освен екипите на ОДБХ в операцията участват и полицейски служители. Срещаме изключително съдействие на Областната дирекция на МВР в Добрич, посочи директорът на ОДБХ. Прасетата се умъртвяват на място с ток. Ще бъдат загробени на място, определено от кмета на Добрич.

В други населени места на област Добрич не са установени отглеждани в т. нар. заден двор прасета с изключение на един случай в село Карапелит, каза д-р Каменов. Припомняме, че в понеделник и  вторник два екипа на ОДБХ обходиха селата, за да установят има ли такива нарушения. След като бъдат умъртвени прасетата край бившето военно летище специалистите ще посетят село Карапелит. Там човек отглежда едно прасе. Ако той не го е заклал животното, ще бъде също унищожено.

c