Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Дарители и Лео Кадели продължават да помагат на самотника Иван от Ген. Тошево

„Всеки мечтае за нещо, но когато мечтаеш за месо, болката е неописуема". Иван от Генерал Тошево е инвалид, получава пенсия от около 250 лв. и оцелява много трудно”. Това написа днес в платформата във Фейсбук „Приятели, помагайте!” нейният създател Лео Кадели. Припомняме, че през май м. г. Кадели отправи апел да се помогне на мъжа. Разказа за трудностите, с които се сблъсква: „Иван се нуждае от пералния и хладилник, пенсията му е инвалидна само 200 лв. Живее в едната стая на къщата, била наследствена. Няма баня, с външна тоалетна е. Засадил си е в градинката 3-4 корена домати. Скромен и притеснителен човек е. На няколко пъти го попитахме от какво има нужда. Казва само пералня и хладилник, че времето се стопля и хвърлял храна. Живее сам и въпреки инвалидността си, успява да поддържа чисто стаичката, в която живее“.

Създателят на платформата „Приятели, помагайте!” припомня, че тогава веднага изпраща представител от Добрич, за да провери сигнала и да направи видеоклип. От клипа се вижда, че Иван има нужда от още много неща, просто човекът е скромен. Веднага се мобилизирахме и на няколко пъти закарахме пералня, хладилник, легло, направихме ремонт на банята и покрива чрез дарители и доброволци, споделя Лео Кадели. Преди няколко дни е закаран и диван, допълва той. Иван получил от социалните служби електрически скутер, за да може да се движи по-лесно, по Коледа от платформата го изненадали с подаръци и отново хранителни продукти.

Добри хора подариха пералня и хладилник на самотник от Ген. Тошево

„Аз доста често съм го посещавал, въпреки че ми е 530 км далече София-Добрич, а майка ми е на 480 км - София -Тирана, Албания, но Ванката има нужда от нас, а майка ми, за радост, не”, пише Лео Кадели. Той припомня случай от миналото лято, когато един ден решил да го изненада. Търсил го из целия град, намерил го пред един магазин за месо, с патериците /тогава нямал скутер/. Стоял в колата 5-6 минути, гледал го и си мислил: "За какво ли мечтае този човек". „Повечето от нас примерно мечтаем за разни глезотии, а този човек не сваляше очи от витрината с месото”, споделя Лео Кадели. Веднага излязъл от колата и влязъл в магазина, понеже бил с гръб Иван най-вероятно не го познал. Купил от всички видове месо, понеже не знаел какво обича. После седнал при него, когато го видял генералтошевецът се разплакал: „Лео, ти си тука?" и го прегърнал. Лео Кадели също се просълзил, поговорили малко, качил го в колата си и му отишъл на гости. По пътя спрели и напазарували и други хранителни продукти.

„Усетих в него, че трепери от щастие, просто този човек не намираше думи да ми благодари, че съм му на гости”, споделя Лео Кадели. И допълва, че Иван има всичко, което не си е представял дори, но най-вече - има нови приятели.

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България. Занимава се с малък частен бизнес. Определя страната ни като „страхотна“, обича нашата природа и история, но най-вече хората в България. Началото на „Приятели, помагайте!“ започва преди повече от три години с историята на баба Недка от село Шишковци, която има нужда от пари за лекарства. Лео, заедно с двама свои приятели, решава да посети бабата и да й помогне с каквото може. Това се превръща в традиция и всеки уикенд Лео и приятелите му отделят време, в което да помагат на стари хора. На въпрос защо го прави, Лео Кадели отговори: „Правя това, което ме прави щастлив“.

Първата кауза, с която Лео Кадели се ангажира в Добрич, бе историята на малката Валерия Мюлер, която майстореше икони с техника „декупаж“, за да си осигури средства за участие в състезание по художествена гимнастика във Виена. Каузата бе повече от успешна, а Валерия се завърна с медали от състезанието.

Снимки: „Приятели, помагайте!”

c