Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изпълнението на проект за 380 000 лева стартира в община Шабла

В община Шабла стартира работа по изпълнението на проект „Заедно можем повече“, съобщават от администрацията. Финансовата подкрепа се предоставя по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която е определена за водеща, и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ .

Безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 380 889,67  лв. с ДДС, представляващи 100% от целия размер на одобрената инвестиция. Срокът за изпълнение на проекта е до 31.12.2020 г.

Основната цел на проекта е да повиши качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и доведе до трайната интеграция на най-нуждаещите се граждани на община
Шабла със специфичен фокус върху ромите.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” ще се изпълнят дейности като активиране на икономически неактивните лица и включването им  в заетост, предоставяне на качествени здравни услуги и развитие на ромската общност за преодоляване на негативните стереотипи.

В началото на месец юни по проекта са назначени 4 общи работници към Община Шабла и 6 - към „Роси Ержи”, партньор по проекта. Към Общината е назначен и трудов медиатор, чиито основни задължения са да достигне до неактивни лица, включително от ромски произход, които да бъдат идентифицирани, информирани и мотивирани за включване в заетост, обучение и регистрация в дирекция „Бюро по труда“, филиал Шабла. Трудовият медиатор ще провежда срещи с представителите на целевата група, на които ще се запознаят с предимства им при промяна на социалния им статус.

По проекта „Заедно можем повече” ще се организира и провежда допълнително обучение по български език за децата, за които той не е майчин за преодоляване на техните пропуски, повишаване на знанията и подготовката за продължаване на образованието им. Ще
бъдат сформирани четири клуба, насочени към развитие на допълнителни умения на децата от етническите малцинства и техните връстници за съхраняване и развитие на културната им идентичност в интеграционна мултикултурна среда. Предстои назначаване на двама учители към клуб „Безопасност на движението“ към ДГ „Дора Габе“, където децата се обучават в педагогически ситуации на открито в областта на повишаване на пътната им култура.

Ще се организират кампании с родители и местната общност за подкрепа на образованието  на децата в ДГ „Дора Габе“. По проекта е назначен и образователен медиатор,  който чрез анкетиране от „врата на врата“  ще обхване семействата на децата, които ще се включат по проекта. Предвижда се създаване на Родителски клуб, на който ще се обсъждат различни актуални теми и тренинг дискусии.

По проекта ще бъдат сформирани две извънкласни школи, насочени към развиване на допълнителни умения на учениците от етническите малцинства и техните връстници за съхраняване на тяхната идентичност към СУ „ Асен Златаров“. По тази дейност се предвижда сформиране на една група по танцово изкуство и една група по духови инструменти за общо 20 ученици. Дейността ще стартира октомври, тъй като тя ще има надграждащ ефект спрямо проекта „Равни възможности за нашите деца чрез партньорство и
образование в мутикултурна среда”.

Партньори по проекта са „Заедно можем повече” са ДГ „Дора Габе“, „Роси Ержи” ЕООД и Център за етнически диалог „Амалипе“. Асоцирани партньори са Министерство на образованието и науката, Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта и Регионална здравна инспекция.

c