Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В сряда започва убиване и загробване на незакланите прасета в област Добрич

От днес Областната дирекция по безопасност на храните започва да изпълнява заповедите на областния управител Красимир Кирилов и министърът на земеделието Десислава Танева във връзка със забраната за отглеждане на прасета в т. нар. заден двор. Това съобщи
на заседание на Областната епизоотична комисия директорът д-р Борислав Каменов.

Сформирани са два екипа от ОДБХ, в които са включени по един представител на здравеопазването, контрола по храните, растителна защита и дезинфектор. На екипите са осигурени два автомобила, дирекцията има уверение, че ще получи подкрепа от полицията.

Ако има нарушения – някой не си е заколил прасетата, след 48 часа, в сряда, ще бъдат предприети мерки по убиването и загробването им, обясни д-р Каменов. До сряда ще се правят проверки, ще се пишат предписания и съставят актове за възбрана за движение на животните.

Прасетата ще бъдат умъртвявани с ток, това е начинът за заден двор, каза специалистът.

Приоритетно проверките започват в 20-километровите зони около свинекомплексите, съобщи областният управител Красимир Кирилов. По думите му почти всички села от област Добрич, без 15-тина, попадат в тези зони – заради нашите свинекомплекси или тези в областите Шумен или Варна.

Определени са терените, в които ще бъдат загробвани убитите животни. Със съдействие на Областна дирекция „Земеделие” са нанесени JPS-координатите, съобщи още директорът на ОБДХ.

По думите му през почивните дни са извършени проверка на кланици в областта, които е трябвало да поставят на входовете си килимчета с дезинфектанти. Килимчето на кланицата в Сенокос било разстлано, но не и намокрено с дезинфектант. Оказало се, че предната вечер е откраднат маркучът. Сред препоръка на специалистите дежурният на кланицата полял с кофа килимчето. На собственика на кланицата в Дропла днес ще бъде съставен акт, защото при проверка се установило, че килимчето е навито на руло и сухо. В кланицата в Росеново започват да изграждат дезинфекционна установка, както на границите.

Д-р Каменов изрази съмнение площадките за загробване на убитите животни да бъдат денонощно охранявани. Той обясни, че отдолу в изкопа ще има хидратна вар, отгоре труповете ще бъдат облети с дизенфектант и върху пръста, след като бъдат затрупани, отново ще има хидратна вар. По думите на специалиста това няма да позволи прасетата да бъдат използвани.  

Областният управител Красимир Кирилов се обърна с молба към кметовете, кметските наместници и към представителите на всички институции да оказват съдействия на органите на ОДБХ. Той припомни, че в Пазарджик премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието са съобщили, че държавата ще подпомогне с 300 лева фамилните стопанства тип заден двор за почистване, дезинфекция и други мерки. Д-р Каменов предположи, че с такива средства ще бъдат подпомогнати и хората, които вече са изклали  животните си.

Мерките за биосигурност в заден двор са много лежерни, ако сега се преборим да не допуснем на територията на областта Африканска чума, през следващата година задните дворове ще могат да се заредят с прасета, за да няма такова напрежение, каза директорът на ОДБХ. По
думите му те ще бъдат заредени от комплексите. Не вярвам свинекомплексите да се отметнат от думите си, каза д-р Каменов.

c