Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Православен параклис и джамия вдигат в село Каблешково

Православен параклис и джамия ще бъдат построени в тервелското село Каблешково, съобщи за Про Нюз Добрич кметът Софийка Нанева. На последното заседание на Общинския съвет на Тервел бе дадено съгласие за учредяване безвъзмездно право на строеж за параклис върху имот частна общинска собственост в полза на Българска Патриаршия – Доростолска света митрополия, Силистра. 

Нанева разказа, че с изграждането на православния дом се е заело Църковното настоятелство. В началото на юни е направена първата копка на параклиса, който ще се казва „Свети Николай Чудотворец”. Строителството се извършва от силистренска фирма, вече са изразходвани 15 000 лева. Има отпуснати  още 10 000 лева от София, очакват се и постъпления от рента от църковната земя. Според кмета на Каблешково обаче те няма да са достатъчни. Вече се строи, и то с голяма сила, но докъдето стигнат парите, допълни тя. Намеренията са тази година да бъде направена външната мазилка и параклисът да бъде покрит. Софийка Нанева изрази надежда православният дом да е готов през май догодина.

В селото няма църква, такава се строи за първи път, сподели кметът. По думите й хората имат необходимост. Първата копка била направена с много хубаво тържество, имало курбан и жителите на селото били много радостни. 

Имаме отпуснати и 8 000 за джамия от Общинския съвет на Тервел, сподели още Нанева. Тя разказа, че в Каблешково има джамия, но тя е една от най-старите – от 1681 година, и не функционира. Идвали специалисти да видят дали може да се ремонтира, но се оказало, че това е невъзможно. Проектът е готов, очаква се отпускане на средства от Мюфтийството, за да започне градежът и на джамията. 

В село Каблешково жителите са около 900 души, каза кметът. Обясни, че мюсюлманите са около 220 души, а християните – около 65. Част от ромите се определяли като мюсюлмани, част – като християни.

В момента работниците, които строят православния параклис, са мюсюлмани, част от тях присъствали и на първата копка. „Нашето село е много задружно. Няма делене на роми, турци, българи”, сподели Софийка Нанева.

Снимките са илюстративни

c