Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изследват за Африканска чума дива свиня, блъсната от кола в област Добрич

Проби от мъртво диво прасе ще бъдат изпратени днес в Централната референтна лаборатория в София за изследване за Африканска чума, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов.

Прасето било блъснато от „Мерцедес” в петък около 22.40 часа на границата между Дуранкулак и Ваклино, на около 500 метра от мястото, където преди време също бе ударено диво прасе.

Малко след инцидента (около 23 часа) представители на Горското стопанство и ОДБХ са посетили мястото и са взели проби от мъртвото животно. Прасето е прибрано, загробено и е направена дезинфекция на мястото.

Резултатите от Централната референтна лаборатория се очакват в сряда. Ако дивото прасе е заразено Горското стопанство има специална заповед на министъра на земеделието по какъв начин да действа в такива случаи, каза д-р Каменов. В такава ситуация се определят зони, поставят се капани, в които евентуално да се заловят диви прасета, да се отстрелят и да се изпратят проби за изследване, обясни специалистът.

Д-р Каменов съобщи още, че е проведен разговор с директора на Държавното ловно стопанство в Балчик да се направи отново претърсване района на Зеленка, където м. г. беше едно от огнищата на чума при дивите прасета. На оградата на стопанството засега имало само две пробойни, преди седмица били шест, но са закърпени. "Двете нови пробойни не са от прасета. По мрежата има само косми от язовци", посочи директорът на ОДБХ.

c