Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Производителят на пъпеш с тегло 8,8 кг победи на празника в с. Българево

На центъра на едно от най-китните села в Община Каварна се състоя празник на пъпеша. Лошото време не попречи на „сладкия“ празник да се състои. Начало на събитието дадоха танцьорите от ФТА “Бизоне“. На сцената след тях се качиха ФГ “Перуника“, жените от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево и талантливата каварненска певица Иза Димова.

Специални гости на събитието бяха областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметът на Каварна Нина Ставрева и председателят на Общинския съвет Красимир Кръстев.
"Най-сладкият празник в България-празника на пъпеша, за девета поредна година събира толкова много хора на площада. Без неуморния и упорит труд на производителите той нямаше да е възможен", каза при откриването на празника Нина Ставрева.
Кметът на село Българево Георги Янев поздрави жителите и гостите на селото и сподели, че за първа година предизвиква производители от други села от Община Каварна да се включат в надпреварата за най-голям пъпеш.

Тричленното жури единодушно взе решение и присъди първо място за най-голям пъпеш с тегло 8, 800 кг на Красимир Димитров от Каварна. Първо място за най-сладък пъпеш бе отсъден за Панчо Моканов от Българево, а в конкурса „Пъпешови фантазии“ голямата награда отиде при групата на децата от селото на сладкия плод.

c