Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С хладилни чанти носят от Румъния в Добрич лекарства за деца с епилепсия

Десетки майки на деца с епилепсия от Добрич редовно купуват необходимите им лекарства от Румъния, научи Про Нюз Добрич. Причината – медикаментите отсъстват от аптеките в България. Лекарствата се пренасяли с хладилни чанти, защото между тях имало и такива, които не издържат на високи температури - ректални, ампули и други. Майки обясниха, че тези медикаменти се изписват у нас със зелена рецепта.
Преди дни в социалната мрежа Стела Илиева от Добрич пусна пост, че търси някой, който има възможност да закупи «Нитразепам» от Румъния. За Про Нюз Добрич тя обясни, че лекарството не е за болната й от епилепсия дъщеря Александра. «Когато й предписват лекарства, винаги много внимавам и държа да ги има в България. Не искам да се налага да ги издирвам или постоянно да сменям медикаментите, които детето пие. И въпреки че много внимавам какво се изписва, в следващия момент това лекарство просто изчезва от българския пазар, особено ако е на по-ниска цена», обясни Стела.
Оказа се, че в случая тя прави услуга  на друга майка на дете с епилепсия - Шенай от Габрово. Жената изпраща на Стела по куриер зелената рецепта, лекарството се закупува от Румъния. Сред като го получи добричлийката по куриер връща медикамента на майката от Габрово. И така многократно.
«Проблемът е огромен», сподели за Про Нюз Добрич Шенай. По думите й, макар че надали има официална статистика, болните от епилепсия у нас са над 70 000, от които около 30 000 са деца. И хладилните чанти пътуват не само до Румъния, а и до Турция, Германия, Италия, въобще – до където може да бъде намерено необходимото лекарство. В Турция възниквал и друг проблем, там не ти продават лекарството ако детето не е прегледано от техен невролог.  
Шенай посочи, че проблемът не е само с «Нитразепам», а и със «Синактен», «Сабрил», «Ривотрил», «Ламиктал» и други лекарства. Тя обясни, че това са медикаменти, които се приемат продължително време, по няколко пъти на ден. От друга страна те не могат да бъдат спрени изведнъж, от днес за утре. «Спра ли го от раз, това означава на 100 процента отключване на пристъпите на детето”, обясни  Шенай. По думите й, невролозите казват: „Няма го вече това лекарство, не е в списъка на НЗОК. Но ние имаме друго”. „Но медикаментите са различни, страничните действия върху пациента са различни. И когато един организъм привикне към едно лекарство, да го сменяме постоянно, защото държавата решава днес ще го има, утре няма да го
има, е недопустимо, защото по този начин децата ни се доувреждат”, каза майката от Габрово.
Няма го лекарството, защото държавата не предоставя на фармацевтичните компании изгода, те нямат сметка да го зареждат, категорична е Шенай. Като пример даде точно „Нитразепам”, който в Румъния струва под 2 лева опаковката. И в България е струвал 2 лева преди да го спрат, заради ниската цена в аптеките не искали да го зареждат. „След като в Румъния това лекарство го има, аз просто недоумявам защо държавата, при толкова голям брой пациенти с епилепсия, не стимулира по някакъв начин фармацевтичните компании да го продават”, недоумява Шенай.

По думите на майката от Габрово, лекарите постоянно им говорят за генерици – заместители на основното лекарство. „Но започваме с едно лекарство и го заменяме с генерик. Второ лекарство – генерик. Не може постоянно да се използват различни медикаменти и ние да пробваме как новият ще се отрази и как ще свикне организмът към него. Децата ни не са опитни зайчета”, категорична е Шенай.

Снимката е илюстративна

c