Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

30 производители участват в Празника на пъпеша в Българево

Около 30 производители на пъпеши от района на село Българево ще си оспорват наградите в състезанието за най-голям и най-сладък пъпеш, съобщи минути преди старта му кметът на селото Георги Янев.

Той обясни, че, въпреки прогнозите за лошо време, няма вариант празникът да се осъществи „на закрито”. Надява се, че бурята няма да засегне селото и празникът ще може да се проведе. Той е с начален час 18,30 ч.

За девета поредна година в най-голямото село на каварненската община – Българево тази вечер ще се проведе Празник на пъпеша. На площада ще се проведе традиционното състезание за най-голям и най-сладък пъпеш, а спечелилите ще получат специални Дипломи . Ще бъде подредена изложба „ Пъпешови фантазии“. В празничната програма ще се включи местната фолклорна група към читалището „Перуника“ фолклорен танцов детски ансамбъл „Бизоне“ и младата естрадна певица от Каварна – Иза. 

Уникалното събитие по традиция събира гости и жители на региона, които ще погледат, ще се повеселят и ще похапнат от вкусния плод, който дава поминък на населението от селището. Празникът  ще бъде съпътстван с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини ще демонстрират изделия от пъпеши, а за децата са предвидени множество игри и забавления. Майстори ще демонстрират карвинг от вкусния плод и различни десерти.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от селото край морето, заради чудесните им вкусови качества и аромат. По пътя за легендарната Калиакра, всеки има възможност да спре и закупи вкусните пъпеши и дини в селото.

c