Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почти 90 процента от майките в Добрич кърмят бебетата си

И през тази година се запазва тенденцията от последните години майките да кърмят децата си, сподели за Про Нюз Добрич д-р Йовка Тихонова – началник на Отделението по неонатология в болницата в Добрич. Както вече писахме, от днес до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето.

По думите на д-р Тихонова, над 80 процента, дори до 90 на сто от майките при изписването си от отделението кърмят бебетата са. При тези, които не кърмят – 10-15 процента, причината е основно по медицински показания. Те са на смесено хранене, т. е. кърмят и си дохранват децата, докато все още се регулира лактацията.

При майките, които постъпват и раждат за втори и трети път, нещата се получават по-лесно, те имат нужния опит, нужната нагласа за това, което ги очаква, обясни лекарят. По трудно е при тези, които са първескини, въпреки че предварително са чели, почти няма такива, които да нямат предварителна информация. Трудностите идват от страха, от болките, които за тях са неочаквани и на този етап ги има, обясни д-р Тихонова.

Майките срещат нашата пълна подкрепа, посочи началникът на Отделението по неонатология. Тя обясни, че при нормално протичане на раждането и добра кондиция на майката, бебето се слага на гърдата ѝ още в родилна зала, възможно най-рано, каквито са съвременните тенденции и изисквания. При недоносените, които са с много ниски килограми и нямат добри хранителни рефлекси, майките имат желание, изцеждат кърма и я носят на децата си, обясни д-р Тихонова.

Отделението разполага с обогатителна кърма, която се дава само на недоносените бебета по лекарско назначение, за да могат да имат по-добър растеж.

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

При оперираните родилки ситуацията е по-различна - през първите 24 часа те само виждат бебетата, каза лекарят. По думите ѝ, единици са тези, които след операцията искат детето да се сложи на гърда още докато са в интензивен сектор. „Обикновено през тези 24 часа майката се възстановява. След 24 часа идва при бебето, това е тестът, че тя е вече в добра физическа кондиция. Сяда на стола и започва да кърми с помощта на акушерката. Различно е, някои изчакват да минат 48 часа. Обикновено след 48-ия час след операцията всички бебета вече ги даваме на майките”, разказа началникът на неонатологичното отделение.

В болницата майките се подпомагат и с физиотерапия, особено при първескините, при които по-трудно се регулира лактацията. Изключително са доволни, защото при проблем с гърдите има много благотворно действие, посочи лекарят.

Д-р Тихонова сподели, че доста от майките се притесняват, че бебето ще остане гладно през първите дни. Обикновено оплакванията от персонала са точно за това – че не им е дадено адаптирано мляко. А това се прави с цел бебето да е главно и да суче по-добре, посочи лекарят. Друго заблуждение, според д-р Тихонова е, че коластрата - първото мляко, не е хубава. „Точно обратното е – коластрата е изключително ценна и полезна за бебетата”, каза неонатологът.

В отделението се работи на децентрализиран принцип - всички бебета са при майките си, за да има 24-часов контакт между тях и да могат да ги кърмят при поискване, посочи д-р Тихонова. Тя сподели, че все по-често среща майки, които са кърмили първите си деца до година, година и няколко месеца.

Началникът на отделението разказа и за един мит, който все по-рядко се среща. Ако бебето не засуква добре, тъй като гърдите на майката са много напрегнати, бащата трябва да направи това, за да тръгнат нещата. Д-р Тихонова сподели, че преди около 7-8 месеца са имали такъв случай в отделението.

c