Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето - 1-7 август, се отбелязва всяка година в повече от 120 страни. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA - Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Основната цел е популяризиране на кърменето.

WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е под наслов "Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". Логото предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество. Макар че то е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, кърменето има нужда от подкрепата на бащата, на най-близките до семейството хора и на безкраен брой други, които им дават опора, помощ и разбиране.

снимка: W.A.B.A

Основен акцент на Световната седмица на кърменето през 2019 година е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят успешно.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, което прави кърмата специална в борбата със заболяванията, на които детето също е изложено. Кърменето осигурява в различна степен и защита срещу въздействието на голям брой инфекциозни заболявания.

c