Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Повдигнаха обвинение на Антон Проданов, задържан е под стража

Обвинение за участие в организирана престъпна група в качеството си на подбудител и извършител на престъпления срещу данъчната система на Република България - неплащане на данъчни задължения в особено големи размери, е повдигнато срещу Антон Проданов от Добрич. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Специализирания наказателен съд. От там допълниха, че му е взета мярка на неотклонение „Задържане под стража”.

Определението не е окончателно, то подлежи на жалба или протест в Апелативен специализиран съд. В случай на жалба или протест, делото е насрочено за утре 1 август, казаха още от Специализирания наказателен съд. В отговор на въпрос какви обвинения са повдигнати на другите трима участници в престъпната група и какви мерки са им наложени, от там отговориха, че при тях няма данни за други лица.

Припомняме, че бизнесменът Антон Проданов от Добрич бе задържан на 25 юли т. г. На брифинг в Добрич зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че той е ръководител на организирана престъпна група от четири лица, извършваща данъчни престъпления, свързани с избягване установяването и плащането на ДДС. По думите му, нанесената щета е над 300 000 лева, като очакванията му бяха сумата да нарасне доста съществено след изготвяне на съответните експертизи.

„Лицето има сериозен бизнес в София, управлява търговски дружества, включително и заведения. Парадира с политически връзки”, обясни Гешев. Той съобщи още, че Проданов е осъждан за други данъчни престъпления, но въпреки това продължил престъпната си дейност.

Действията по досъдебното производство срещу организираната престъпна група бяха проведени под ръководството на Специализирана прокуратура съвместно с нейни следователи, ДАНС и Областната дирекция на МВР. В Добрич, София и Варна бяха извършени над 12 обиска в офиси и фирми.

c