Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Участници от България, Гърция, Турция и Румъния събра „Добрички панаир“

27-oто издание на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“ се провежда от днес до 2 август в спортен комплекс „Простор“. В него участват над 70 фирми. Изложителите са производители и търговци от България, Гърция, Турция и Румъния.

Лентата прерязаха народният представител Даниела Димитрова, кметът Йордан Йорданов и изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова.

На откриването присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, областният управител Красимир Кирилов и заместникът му Красимир Николов, директорите на областните дирекции „Земеделие“ Десислава Иванова и на РА ДФ „Земеделие“ Грациела Павлова.

Изложението извоюва авторитет през годините с представянето на сериозни изложителите, които показват възможностите за инвестиране в българския аграрен отрасъл. Тук могат да се видят новости, очертаващи рамките на модерното земеделие у нас, се посочва в поздравителен адрес до форума министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Визията на правителството за подкрепа на селскостопанския сектор включва комбиниране на държавните фиансови инструменти с механизмите, предлагани по линия на европейските фондове, се казва още в поздравителния адрес.

С пожелание за успешна стопанска година кметът на Добрич Йордан Йорданов, депутатът Даниела Димитрова и директорът на "Добрички панаир" Звезделина Иванова прерязаха лентата на изложението.
На изложението са представени трактори; прикачни и навесни селскостопански машини; брани, сеялки, обръщателни плугове; производство и доставка на оборудване за преработка на мляко; оборудване за преработка на етерично –маслени култури; производство на органична тор, препарати за растителна защита; семена и посадъчен материал; автомобили; специализирана литература. Могат да се видят нови модели селскостопански машини, прикачен инвентар, семена за есенната кампания, торове, препарати за растителна защита и други.

В дните на панаира ще има демонстрации на дрон за пръскане, който с резервоар за десет литра, може да обработи за седем минути поле от 5-8 декара. Голямото предимство на такава машина, която е подходяща за малки стопанства до 3000 декара, е, че може да напръска само заразената с болести зона, а не целия масив с посеви, поясни изложителят на оборудването Михаил Михайлов.
Модулните предприятия - мандри, транжорни, пивоварни, за преработка на мед и други, пестят време за строителство, като готовите халета се разполагат направо върху площадки, разказа за иновацията собственикът Христо Иванов. За първи път участва комбайн за прибиране на овошки DeMasi, чадър DeMasi, брулеща глава, както и модулна мандра.

Традиционните награди на "Добрички панаир" АД ще бъдат връчени тази вечер на официална вечеря.

c