Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Лисица се настани в бившия обувен завод „Добрич“

От четири години Матей Петров, който живее в квартал „Иглика“ в Добрич, алармира, че лисица живее в порутените сгради на бившия обувен завод. По думите му, хищното животно нощува там, а през деня се разхожда из високата растителност край дерето. Проблемът е, че храсталаците, където се предполага, че се крие, са в близост до детска площадка.

Лисица е забелязана в жилищен квартал на Добрич

Обясни, че живеещите в квартала се опасяват заради хищника и, най-вече, заради присъствието му в близост до място, където играят деца.

Матей Петров предполага, че лисицата е  дошла в града, за да търси храна. Няма данни да е посягала на домашни животни в района, но живеещите в квартала се притесняват от инциденти или разнасяне на зараза.

Матей Петров алармира за проблема още от 2015 г. Преди година Про Нюз Добрич също съобщи за присъствието на лисица в района.

Тогава в отговор на наше запитване от Общината обясниха, че районът, граничещ със северните части на жк „Иглика” и жк „Балик” представлява залесени терени и земеделска земя, които би могло да са ареал на обитание на лисици. Това е предпоставка за наличие на мигриращи лисици в населените места, като причина за появата им е търсене на храна.

Според Общината, лисиците в Добрич са мигриращи

Лисицата не е защитено животно и затова отстрелът й е разрешен, но съгласно Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му, не е позволено сглобяването и зареждането на ловното оръжие на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Забрана съществува и за залагане на капани, подчертават от Общината. И допълват, че във връзка с тези забрани Община град Добрич не може да  предприеме действия дори и да се констатира наличие на лисици на територията й.

Припомняме, че преди година гладни лисици нахлуха в квартал в Добрич. Един от жителите на града разказа, че хищникът пресякъл булевард точно пред колата му. Друг пък обясни, че лисици са изяли общо 15 кокошки и два петела от личното му стопанство. От много села в областта също имаше сигнали за лисици, както и за набези в дворове на къщи по селата.
Тогава от Ловно-рибарското дружество обясниха също, че отстрелът на лисицата е разрешен. Това обаче може да става на не по-малко от 200 метра от населеното място.

c