Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Детска площадка вместо композиция с надпис "Добрич" на входа на града

Предложението на Общинска администрация на входа на града на влизане от Варна да бъде поставена посрещаща композиция с надпис Добрич не бе прието на заседание на Общинския съвет при гласуването на промените в Програмата за капиталови разходи за 2019 година. Вместо това местните парламентаристи решиха планираните за изработка и монтаж на композицията средства в размер на 24 749 лева да бъдат изразходвани за изграждане на детска площадка по ул. „Екзарх Йосиф I”.

Както Про Нюз Добрич писа, предложението на администрацията бе буквите да са изработени от вибриран бетон и да са с височина метър в ниската си част, а във високата – два метра. На заседанието стана ясно, че идейният проект е изработен и подарен от арх. Пампоров и след това одобрен от Дружеството на художниците в Добрич, Камарата на архитектите и Обществения проект по култура. Председателят на ОбС Иво Пенчев сподели, че преди 9-10 месеца са коментирали с кмета Йордан Йорданов и заместника му арх. Боян Коларов, че едно от малкото неща, с които Добрич е известен в страната, е че е Град на българската бойна слава. Тогава той предложил това лого да бъде поставено в табелите на входовете и изходите на Добрич. По думите на Пенчев, арх. Коларов споделил, че се подготвя нещо по-внушително. Председателят на ОбС попита защо логото го няма в композицията.

Композиция в надпис Добрич ще посреща влизащите в града от Варна

Няма пречка в табелите на града да бъде написано Добрич – град на българската бойна слава, тъй като те са обекти, които носят в себе си просто надпис, каза арх. Коларов. По думите му посрещащият
комплекс  по-скоро има за цел да визуализира Добрич като място, в което живеят живи хора, със своите ежедневни стремежи и т. н. Зам.-кметът обясни, че определянето на Добрич само като едно нещо им се е сторило рисковано. Съсловните организации също решили да изчистят знака от каквито и да е напомняния. „Добрич има минало, бъдеще и настояще. Няма нужда ние да се придържаме към един кратък период от миналото ни, което няма да ни идентифицира като нещо друго”, каза арх. Коларов. 

Общински съветници изразиха недоволство, че не могат да видят как ще изглежда посрещащата композиция. По думите на Младен Матеев така са принудени да гласуват на сляпо. Той попита дали това е същата композиция, която е била отхвърлена от Консултативния съвет по туризъм, пак на стойност 24 000 лева, с бетонни букви. „Ще обидите хората, нещо което са отхвърлили, продължавате да му търсите канал”, допълни общинският съветник. Той предложи с предвидените в Капиталовата програма средства за композицията да бъде изградена детска площадка на ул. „Екзарх Йосиф I”. 

За мен е обидно да не зная за какво става дума, сподели общинският съветник арх. Емилия Добрева. По думите й когато композицията бъде поставена на входа на града не може да се дават обяснения, че е избрана от  една отбрана група от съсловни организации и техни представители. Ние всички трябва да поемем тази отговорност, допълни арх. Добрева.

Снимката е илюстративна

c