Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Военна полиция влиза в кланиците в област Добрич

Пет са кланиците на територията на област Добрич, съобщи по време на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните” д-р Борислав Каменов. Преди това областният управител Красимир Кирилов запозна присъстващите с новите решения от днес на Епизоотичния съвет към Министерски съвет във връзка с ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Една от тях е във всички кланици в страната при клането на прасета да присъстват ветеринарен лекар и Военна полиция. 

Четири от кланиците в област Добрич са за прасета – в Дропла, Сенокос, на „Джеронимо” в Росеново и в кв. „Рилци”. По думите на д-р Каменов, те притежават разрешителни да колят прасета. Има още една кланица - в Козлодуйци, но тя е за дребни преживни животни, без прасета – овце, кози, агнета. 

Директорът на ОБЗХ съобщи, че около кланиците също се определя 20-километрова санитарна зона. Причината е, че чрез тях заразата също може да се разпространи – с превозните средства или ако евентуално до тях са придвижени заболели животни, на които резултатът от изследванията е дошъл по-късно е необходимото. Д-р Каменов сподели, че и сега в кланиците има ветеринарни лекари, които контролират и присъстват на клането. Той приветства решението за присъствието на Военна полиция, тъй като понякога се получавали конфликтни ситуации между собствениците на кланиците и представители на ОДБХ. 

Д-р Каменов гарантира, че месото, което излиза от кланиците в област Добрич, е само от регистрирани прасета. 

Заповедта на областния управител е напълно навреме и реална, тъй като ако разхвърлим местоположенията на комплексите и кланиците цялата област Добрич е в 20-километровата зона, каза още директорът на ОДБХ.

c