Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 400 свободни места в гимназиите в област Добрич за трето класиране

Общо 425 са свободни места за трети етап на класиране в гимназиите в област Добрич, сочат данните на Регионалното управление по образование.

Най-много са вакантните места в Професионалната гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов” в Тервел – между 9 и 21. „В гимназията има три паралелки с по 5-6 деца. Те обаче винаги се пълнят”, коментира за Про Нюз Добрич началникът на управлението Жоро Тошков. „Една част от децата са такива, които въобще не са подавали документи. Мнозинството от тях са с поправки и трябва да се явят на изпити. Има и такива, които са изпуснали срок, както и други, които не ги интересува образованието. Екипът на гимназията в Тервел обаче всяка година успява да напълняи паралелките. За тях няма притеснения”, заяви Тошков.

 В другите паралелки вакантните места са между 1 и 10, дори повече. Такива има и в Езикова гимназия –по две за паралелките с немски с руски език и английски с френски език, както и едно място за английски с немски.

В ПМГ „Иван Вазов” 12 свободни места има в математическа паралелка, а в „Софтуерни и хардуерни науки” и „Природни науки – биология” има по една свободна бройка.

В новата професионална паралелка на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” „Туристическа анимация” вакантните места са 4.

Останалите свободни места са публикувани на сайта на РУО.

На този етап няма да се закриват нови паралелки, освен трите с пет специалности, които отпаднаха след първо класиране. На 13-14 септември ще стане ясно дали ще бъдат закрити други, каза Тошков.

„Има и 40 деца, които изобщо не са класирани нито на първо, нито на второ класиране. 15-16 са от СУ „Св. Кл. Охридски“, които са писали едно единствено желание – музика или хореография. Те не са приети никъде и не е ясно какво ще правят. Не могат да постъпят в училището, защото паралелките са запълнени. Сега от училището трябва да им обяснят защо са останали извън класирането, тъй като са им казали да пишат само едно желание”, коментира още Жоро Тошков. Обясни, че подобен казус е имало и миналата година, но тогава част от децата потърсили РУО и обяснили, че искат да учат другаде, при което желанията им са били променени .

c