Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Композиция в надпис Добрич ще посреща влизащите в града от Варна

Името на града ни Добрич ще бъде изписано с големи бетонни букви на пътя на влизане от Варна, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът арх. Боян Коларов. Както вече писахме, при актуализацията за Програмата за капиталови разходи за 2019 година на предстоящото заседание на Общинския съвет той ще внесе предложение за изработка и монтаж на „Посрещащи композиции – Добрич”. За композицията и до три двустранни текстилни знамена се предвижда да бъдат отпуснати 24 749 лева. 

През последните 3-4 години в Общината няколко пъти сме получавали писмено предложения от граждани на Добрич входовете на града да бъдат подчертани по някакъв по значим начин, сподели арх. Коларов. Някои предлагали да има едроразмерни знамена, както в други градове. Имало и по-чудати предложения - като да бъде построен параклис „Свети Михаил Борис Кръстител”, да бъде издигнат висок бетонен кръст и други. 

Ние смятаме, че не е редно кметът, който и да е той, да взема еднолично решение за монументални артефакти, които остават за десетилетия и столетия напред, решихме да поискаме мнението на
хората, на които това им е работата, посочи зам.-кметът. Така официално от Общината се  обърнали към Съюза на художниците в Добрич, Камарата на архитектите и Обществения съвет по култура,
чиито членове се обединили около този проект. Предложението на проектанта било буквите да са произведени от вибриран бетон. Една от причините била, че се нуждае от минимална поддръжка.

До ниската си част буквите ще са с височина метър, а в най-високата – два метра. Те са отрязани под 45 градуса. „Интересното е, че по този начин, погледнати на сателитна снимка и отпред – от нивото на един шофьор в автомобил, ще изглеждат еднакво, сподели арх. Коларов. Предложението на проектанта било композицията да включва и до три пилона, на които да бъдат поставени знамената на Общината, България и Европейския съюз, или само едно или две от тях, но това предстояло да бъде уточнено.

Технически проект за надписа вече има. Проведени са разговори с производител на бетонни изделия. Предстои съгласуване на проекта с КАТ, каза зам.-кметът.

Предложението на Общината е композицията да бъде поставена на пътя на влизане от Варна. По думите на зам.-кмета, ако тази визия бъде одобрена, ако гражданите се съгласят с нея, тя може да бъде мултиплицирана за всички входове. Той посочи, че единствено
варненският вход няма истинско кръгово движение. Всички други входове на Добрич са организирани с кръгови кръстовища, в центровете на които можела да бъде поставена композицията.

Намерението е новата придобивка за града ни да стане факт за първия учебен ден или за Деня на Добрич. Арх. Коларов смята, че е реалистично това да стане в началото на септември.

c