Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Тервел започна изпълнението на проект за мерки за обучение и заетост

Проект за мерки за обучение и заетост изпълнява Община Тервел.  Той включва общо шестнадесет дейности за подобряване на достъпа до образование, обучение и заетост на малцинствени групи от населените места на Община Тервел, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Дейностите, които са свързани с образование на деца, ще стартират от септември. През юли започна работата по една от дейностите, свързани с професионална квалификация и заетост. Общо 52 души от селата Орляк и Каблешково, както и град Тервел, са включени в професионални обучения по три специалности: помощник в строителството, озеленител и здравен асистент.

Обучаемите ежедневно преминават часове по теоретична подготовка и такива по практика в общински обекти. Наставници от Община Тервел контролират работата на наетите лица. В рамките на проекта, обучаемите получават месечно възнаграждение, равняващо се на 90 % от минималната работна заплата. Заетостта им, в т.ч. теория и практика е седем часа дневно. Отново чрез финансиране по проекта за обучаемите е осигурен ежедневен транспорт от селата Орляк и Каблешково до Тервел.

Една от първите практически задачи на работна група от седем души с наставник строителния техник Янка Димитрова е изработването на ограда на музея в Тервел.

Работните групи се грижат още за детски площадки и зелени площи в общината. Предвижда се да бъдат включени и в облагородяване на църковния двор на новата църква в с. Нова Камена. Общината и селото се  подготвят за нейното освещаване от Митрополит Амвросий, което е планирано за осми септември т.г.

Обучението на работниците по проекта  ще продължи пет месеца – до 13.12.2019 г. След като се обучат, част от тях ще бъдат включени в седем месечна програма за субсидирана заетост – отново в рамките на този проект за интегрирани мерки.

Обучението и заетостта се финансират със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси  2014-2020 г.“ Асоцииран партньор по проекта, в частта му за дейностите за заетост, е Агенцията по заетостта. Съдействие на общината оказват експертите от Дирекция “Бюро по труда“ гр. Тервел.

c