Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

Националната агенция за приходите пусна приложението, чрез което всеки български гражданин може да провери дали личните му данни са изтекли при хакерската атака срещу НАП. От проверката не става ясно каква част от данните ви са били изтеглени, но ако попадате сред онези 189 души, за които е разкрита пълната информация, лично ще бъдете уведомени по телефона от данъчните. Какво е необходимо да направим, за да проверим дали сме жертва на хакерската атака

Новото приложение за данни се намира на електронната страница на НАП. След като влезете в нея, избирате графа - Проверка за нарушена сигурност на лични данни. Там въвеждате ЕГН-то и телефония си номер. Изисква се и проверка, че сте реален човек. Получавате номер на заявката, а след секунди и съобщение на мобилния ви телефон от приходната агенция.

Съдържанието на съобщението може да бъде в два варианта, че са изтекли данните ви или че не са. Няма пречка да проверите и чуждо ЕГН от мобилния си телефон, показа проверка на ПСН.

От НАП вчера разпространиха информация ,според която са изтекли пълния обем данни само на 189 души. Това включва ЕГН, адрес, телефон, паспорт или лична карта. Тези хора ще бъдат уведомени чрез телефонно обаждане от НАП и помолени да сменят личните си документи.

Изтеклата информация засяга над 4 млн. души. Дори да не са разкрити пълните ви данни, от НАП съветват да си извадите нов ПИК код за достъп до системата. Не е необходимо да подменяте електронния си адрес, защото той е защитен от вашата лична парола.

Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/ след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

c