Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Христо Стоичков в Каварна: Тревожно е, че оставихме децата на заден план (снимки)

„Поканата да дойда в Каварна беше много лесно приета, защото аз ценя спорта. Във всеки град е нужно да има спорт. Когато има спорт, се раждат спортисти, раждат се и шампиони“, каза легендарният футболист Христо Стоичков на пресконференция в Каварна.

Посещението му в града е в рамките на турнето за представяне на автобиографичната му книга “Христо Стоичков, Историята”, която разказва лични истории за живота и кариерата на Камата.

Той подчерта, че в книгата е написано какъв е пътят, за да се постигнат резултати, като неговите. „Искам да направим един празник на града, да го превърнем в незабравим ден. Да покажем на младото поколение, че, когато имаш хъс, можеш всичко да направиш“, каза Христо Стоичков.

 „В продължение на 30 години спортът умря, няма ги детските площадки пред блоковете, няма ги училищните първенства, шампионите, които се раждаха навремето пред училищата, градинките. Сега на всеки ъгъл има хотел, апартамент, бензиностанция. Децата ги оставихме на заден план, което е много тревожно. Аз се тревожа, камо ли майките и бащите. Аз се тревожа като спортист, защото зная откъде съм тръгнал и къде съм играл. Сега ги няма. Няма да ги има, ако не се разгърне тази обич, да се върнат спортните паралелки в училищата, за да могат самите деца да знаят какво е успех“, каза Камата.  

Той пожела на кмета на Каварна Нина Ставрева да продължава да работи за развитие на спорта в града. „Прави не спирай, защото един ден, сигурно от този град ще излезе шампион. Има вече шампион едно момиче. Дай Боже други деца да следват успехите на български спортисти. Защото футболът е една малка част от българския спорт“, заръча легендата.

„Ние сме малка държава, която показа на целия свят, че може да има олимпийски, световни, европейски шампиони. Показали сме го и го показваме. Ние сме се борили с величини като Япония, Русия, Америка и Китай и сме успявали. Една малка държава, като България, отиде на Световното първенство и станахме четвърти. Можехме да станем и първи, ако ни бяха пуснали, но аз съм благодарен, че поне дотам ни пуснаха да стигнем – да станем четвърти. Затова спортът е важен. Помагайте с всички средства“, заръча той. И напомни да не се оставят децата по цял ден да се занимават с лаптопи, с Инстаграм и Фейсбук.

„Като дете имах една мечта и я следвах. И, моята мечта се сбъдна – да вляза в А група, да стана голмайстор, да спечеля Златната обувка, да взема Златната топка, да стана голмайстор на световно първенство. След години, но стана“, сподели Камата с присъстващите в залата млади спортисти.

„Никога не казвайте „аз“, посъветва той младите хора. -Винаги казвайте ние, моите колеги“.

„Аз съм сбъднал своите мечти, но всичко е плод на много труд“, каза Христо Стоичков. Затова той препоръча на децата да се трудят много.

„Падал съм, ставал съм, продължавал съм напред с главата нагоре, много кръв се е стекла от мен, но не съм се уплашил и съм воювал. С поколението от световното първенство през 1994 година сме тръгнали в средата на 80-те година и следвахме мечти. Нашата мечта беше тази – да направим нещо, което България на шест световни първенства не беше постигала. Вярно, че първият мач с Нигерия беше много труден, но после си казахме, че Господ е българин и започнахме да побеждаваме“, припомни той събитията отпреди 25 години.

Съавторът на книгата Владимир Памуков разказа, че спонтанно са решили да направят книгата. „75% от нещата ги зная, бил съм свидетел, не се налагаше да ми разказва, да проверявам дали е така или не. Лесно пишехме. Той се съгласи, което за мен беше най-важно, да включим в книгата всички негови грешки, всички гафове. Защото успелият човек не се срамува от грешките си. Той го доказа и смятам, че се получи и на хората им хареса точно тази откровеност. Неслучайно посланието на тази книга е да дадем самочувствие на децата, защото в днешно време те нямат много герои и да им покажем един успял човек в област, от к8оято се вълнува целият свят. Да покажем, че българин може да достигне върха, колкото и немислимо да звучи днес. Може някое от тези деца да успеят и също да спечелят златната топка. Нека те да имат пример, защото в действителността рядко откриваме тези примери. Дано да им помогнем да вървят напред, да успеят и никога да не се отказват от мечтите си. Надявам се, че тази мисия ще успее“, добави още той.

Христо Стоичков увери, че следващата книга ще е по-различна, а сега обмислят каква ще е изненадата.

Нина Ставрева му подари авторска месингова скулптура на Хан Аспарух и тениска с логото на кампанията "Да спортуваш е модерно". Специален подарък получи и госпожа Ставрева - червена тениска с №8 и малка реплика на "Златната топка".

На стадион Калиакра в Каварна тази вечер се състои представянето на книгата. Феновете имат възможност да получат автограф и да се снимат с легендарния футболист и Златната топка.

c