Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Антон Проданов от Добрич - тартор на престъпна група, укрила 300 бона ДДС

Задържаният днес бизнесмен от Добрич Антон Проданов е тартор на организирана престъпна група от четири лица за укриване на ДДС в особено големи размери. Това съобщи на брифинг с журналисти в Добрич заместник главният прокурор на България Иван Гешев.

Стана ясно, че бандата дедесари е укрила данъци за около 300 000 лева. Очаква се сумата да се увеличи.

Антон Проданов е задържан тази сутрин по морето. Другите три лица не са само от Добрич.

"Лицето има сериозен бизнес в София, управлява търговски дружества, включително и заведения. Парадира с политически връзки", обясни Гешев.

Очаква до края на деня да им бъдат повдигнати обвинения на четиримата членове на групата. До момента са извършени 12 обиска в офиси и фирми в Добрич, Варна и София.

Зам.-главният прокурор потвърди, че Проданов е осъждан за други данъчни престъпления, но въпреки това продължил престъпната си дейност.

Той съобщи, че досъдебното производство се води от началото на годината. Отрече то да има връзка с делото "Суджукгейт", по което Антон Проданов е основен свидетел срещу бившия депутат Живко Мартинов. Именно той е бизнесменът, когото, според обвинителния акт Мартинов изнудвал за 4 тона суров суджук и по 30 кг филе „Елена“ и телешка пастърма.

Проверка на Про Нюз Добрич установи, че с присъда от 17.02.2014 г. Антон Петров Проданов е осъден на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок за това, че през декември 2009 г. е избегнал установяването и плащането на ДДС в особено големи размери – 59 978.07 лева.

Според подавани жалби в Спецпрокуратурата, за които преди време съобщи Breaking.bg, „с подставеното лице Искра Панайотова Сашева и фирмата „Интер Експрес Груп“ ЕООД, ЕИК: 204393407, Проданов държи ресторант „Account bar&dinner” в гр. София, р-н „Студентски град”, ул. Жак Натан 11 и демонстративно управлява последен модел Мерцедес S500 4MATIC, с ДКН СВ9900МХ на стойност над 200 000 лева, който редовно кара под въздействието на наркотични вещества и алкохол. Живее завидно охолно в мезонет на бул. „Черни Връх“ 90 в гр. София със съпругата си Елина Николова Проданова, която управлява последен модел Ауди. Подставеното му лице Стоян Ташев управлява Мерцедес GL.

Посочва се, че срещу него има заведени множество сигнали и жалби, както и образувани няколко досъдебни производства от Прокуратурата в гр. Добрич, гр. Генерал Тошево, СДВР, СГП и ОДМВР – гр. Добрич, по които няма никакво движение и не се работи.“

Справка в Търговския регистър показва, че името на Антон Проданов се свързва със следните фирми. Те са с различен предмет на дейност - има зърнопроизводство и търговия, строителство, транспорт, включително детективска и охранителна дейност:

Очаквайте подробности от брифинга на зам.-главния прокурор

c