Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Със средствата от 5 тона капачки закупуват ново родилно легло за АГ-отделение

Пет тона пластмасови капачки са събрани и предадени, със средствата ще бъде закупено ново родилно легло за АГ-отделение на болницата в Добрич. Поръчано е от Гърция и очакваме да пристигне, за да го дарим. Това съобщи за Про Нюз Добрич Димитрина Младенова – един от организаторите на кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич”. Както вече писахме, благодарение на първата част от кампанията, при която бяха събрани 3 тона капачки, бе закупен пациентски монитор.

Младенова разказа, че освен капачки от септември м. г. събират и жълти стотинки. Много хора откликват и на този призив. Благодарение на него към кампанията са добавени 1 500 лева. Същата сума е постъпила от дарител, пожелал анонимност, а майки от Добрич са предоставили 135 лева.

На четири места има поставени съоръжения за събиране на капачки, сподели Младенова. Инициаторите на кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич” се обърнали към общините Добрич и Тервел, които подкрепиха инициативата и поставиха за своя сметка съоръжения пред сградите си. Другите две съоръжения са в село Стефаново и пред офиса на ГЕРБ, също поставени за тяхна сметка.

Все повече хора се включват в кампанията ни, посочи Димитрина Младенова. Тя сподели, че след предаването на 5-те тона продължават да постъпват капачки и вероятно има събран още един тон. Припомни за случай от март, когато дете призова приятелите си да заменят цветята за рождения му ден в капачки и жълти стотинки. Както Про Нюз Добрич тогава писа, крайният резултат след празника на 12-годишната Йоана бе пълно сърце с пластмасови капачки и събраната сума от 15.16 лв. от жълти стотинки. В инициативата „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич” са се включили много села, а в Добрич участват почти всички училища и детски градини.

Лошото е, че хората продължават да слагат при капачките и всякакви ненужни неща - батерии, железа, излишна пластмаса, детски играчки”, сподели Димитрина Младенова. А това ги затруднявало, защото след като ги получели трябвало да ги сортират, имало изисквания от фирмата, където ги предават. „Ние събираме само и единствено пластмасови капачки”, посочи инициаторката на кампанията.

Младенова сподели, че преди да решат какво родилно легло да закупят са се допитали до ръководството на болницата в Добрич. Началникът на АГ-отделение д-р Ивайло Петев го одобрил и казал, че като параметри е добро. Болницата има нужда от две легла, по едно за всяка от двете родилни зали, каза още Димитрина Младенова.

c