Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Върнаха на работа във фонд „Земеделие” сина на Евтим Костадинов от Добрич

Освободеният зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“  Калоян Костадинов е върнат на работа. Той е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който е от Добрич.

Калоян Костадинов поема дирекция „Договориране“, съобщи шефът на фонда Васил Грудев. Миналата седмица Костадинов бе арестуван за 24 часа с още четирима висши служители след акция на Специализираната прокуратура, а след това бяха пуснати под гаранция.

Основната причина за освобождаването му от тази длъжност преди дни е, че Европа може да погледне с недоверие на фонда. Интересно как ще погледнат от Брюксел на тази рокада. Дирекция "Договориране" работи много отговорно и професионално, защото от нея до голяма степен зависят парите от еврофондовете. Още по-интересното в случая е, че Грудев е бил привлечен към отговорност точно в качеството си на шеф на "Договориране".

Много е вероятно прокуратурата да внесе в съда обвинителен акт и след това делото да влезе в съдебна фаза. Което може да удари по репутацията на ДФЗ. Мястото му на началник-отдел се пази, тъй като е бил на изборна длъжност – зам.-директор. В мярката му се казва, че не се изисква отстраняване от каквато и да е длъжност, т. е. няма как да има конфликт, коментира Васил Грудев. Той уточни, че познава Костадинов като изключително добър професионалист, съвестен и честен експерт.

От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. Бил е главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до 3 юни 2019 г. е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. След това става зам.-шеф на мястото на Атидже Алиева - Вели, която влезе в Европарламента.

Източник: blitz.bg

c