Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Страст от Аржентина и грация от Грузия взривиха сцената в Добрич (+снимки)

Страстно аржентинско танго, грациозни танцьорки и смугли мачовци с бомбо завладяха публиката в Добрич с изпълненията си в рамките на втората вечер от Международния младежки фолклорен фестивал "Фолклор без граници".

С майсторство и техника не им отстъпиха и смуглите красавици от Грузия, които „плуваха“ по сцената.

Българският фолклор бе представен от детска танцова школа "Хорце" с главен художествен ръководител Севдалина Атанасова.

Концертът на сцената на площад "Свобода" бе предшестван от дефиле на участниците по пешеходната улица.

Повече за участниците

БЪЛГАРИЯ - ДЕТСКА ТАНЦОВА ШКОЛА “ХОРЦЕ“, ДОБРИЧ

Ръководител и хореограф е Севдалина Атанасова. Школата е открита през 2015 г. при НЧ "Йордан Йовков-1870 г." с цел приобщаване, популяризиране и възпитаване на младите хора в любов към народните танци. В нея танцуват около 40 деца на възраст от 8 до 14 години в 2 възрастови групи. Въпреки скромната си история като ансамбъл са участвали в национални и регионални събори, както и в национални и международни фолклорни фестивали в Украйна, Румъния и Турция. В репертоара на школата има танци от всички фолклорни области на България и техните концерти редовно са включени в културния календар на Община град Добрич. С голям успех са и участията им в организираните комплексни програми по повод значими събития.

АРЖЕНТИНА - BALLET FOLKLÓRICO LATINOAMERICANO “SANTIAGO DEL ESTERO”, SANTIAGO DEL ESTERO

Името на държавата произлиза от латинската дума за сребро – argentum, защото след откриването на тази земя сред европейските мореплаватели се носела легенда, те там има планина от чисто сребро. Тук се намира най-високата точка в Южното полукълбо – връх Аконкагуа (почти 7000 м.), а град Ушуая е най-южното населено място в света. Ансамбълът идва от Santiago del Estero – столицата на едноименната аржентинска провинция Сантяго дел Естеро, на северозапад от Буенос Айрес. Те впечатлиха публиката с изящни и грациозни танцьорки и смугли мачовци, които ритмично акомпанират с бомбо (вид барабан), ще видим и емблемата на страната - страстното танго. „Ballet Folklorico Latinoamericano Santiago del Estero“ е ансамбъл - културен посланик на Аржентина, обиколил света, представяйки изключително богатия си репертоар, носител на множество награди и отличия. Основател и ръководител е Мария Де Лас Мерцедес Балерини.

ГРУЗИЯ - GEORGIAN FOLKLORE ENSEMBLE "BOLNELI"

Ансамбълът идва от град Болниси, разположен на брега на река Машавера на около 30 км. югозападно от столицата Тбилиси и е създаден през 1992 г. В анотацията му спечелените награди и първите места от различни конкурси и фестивали заемат няколко страници. Ще видим вихрени мъжки танци, от които хвърчат искри и танцьорите сякаш прелитат по сцената. Изящни женски танци, в които смуглите красавици „плуват“ по сцената, красивите и ритмични общи хореографии, които взривяват с майсторство и техника. Уникалността им е в специалната техника - след скокове се приземяват върху прегънатите фаланги на пръстите на краката. 

Програмата за утре, 24 юли, предвижда:

19.00 ч.  Дефиле от Стара къща до сцена на пл. „Свобода“

19.30 ч.  Концерт на състави от Башкортостан / Руска федерация и Египет.  Закриване на Фестивала

c