Балчик Водещи новини - дясно Общество Регионални - начална

Българки водят чужденци под венчило в „Двореца” в Балчик

Сватбеният сезон в лятната резиденция на румънската кралица Мария в Балчик е все по-дълъг. Той започва от април и завършва в началото на декември. Тази година има заявено сватбено тържество за края на септември, но не е изключено да има и по-късна сватба, съобщи Галя Георгиева, ръководител културни дейности в ДКИ „КЦ „Двореца”.

„Забележителното в сватбения сезон е, че се налага тенденция все повече ритуали да пресъздават българската сватбена традиция. Присъстват все повече състави, които пресъздават това, което се прави в сватбения ден по един или друг начин, за да могат чуждестранните гости да придобият представя от сватбената традиция в България”, посочи тя.

Налагат се смесените бракове. Тази година по-голяма част от заявленията са такива, от заявените над 70 бракосъчетания, 30 са смесени бракове. Най–много са чужденците от Англия, Румъния. Има и младоженец от Йоханесбург. От чужбина са предимно младоженците.

Когато се сключва гражданска церемония на Нимфеума всички залагат на естествената красота на мястото, на положителната енергия, с която е заредено. Това привлича най-много младоженците.

Сватбите на Нимфеума представляват интерес за всички туристи, които се намират в момента в комплекса. Така те придобиват широка представа за това, което се случва в сватбения ден, според българските традиции.

Георгиева посочи, че се засилва и интересът към кръщенетата. Те се извършват в Параклиса.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *