Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Запознават медиците в област Добрич с нова наредба за заразни болести на дихателната система

Наредба № 6 за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система, издадена от министъра на здравеопазването, е публикувана на 16 юли т. г. в брой 56 на Държавен вестник, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Тя е сведена до знанието на лечебните заведения в област Добрич и до кметовете на общини за запознаване на ръководствата на организираните колективи и медицинските специалисти в здравните кабинети към тях.

С новия нормативен документ се определят редът и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на няколко заразни болести на дихателната система: варицела, епидемичен паротит, коклюш, менингококова болест, морбили, рубеола, скарлатина. 

В наредбата е акцентирано на лабораторната диагностика на заболяваниата, ваксинопрофилактиката, лабораторни изследвания на болни или на контактните им лица след изразено информирано съгласие. Поставя се акцент и върху регистрацията, съобщаване и отчет на заболяванията, както и на противоепидемични и/ или профилактични мерки спрямо околна среда, болни и контактни лица в организирани колективи (детски ясли, детски градини, училища, домове за деца, лишени от родителска грижа, домове за пълнолетни лица с увреждания, домове за стари хора, приюти и центрове за временно настаняване), лечебни заведения. Посочват се задълженията на ръководствата на организираните колективи, на лечебните заведения и на медицинските специалисти в здравните кабинети, определя се редът за установяването на временна неработоспособност на лица, които са в контакт с болен от заразна болест, упомената в наредбата, както и за гледане на дете, посещаващо детско заведение, когато е контактно с болен от заразна болест.

c