Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ветеринарни специалисти идват в Добрич заради Африканската чума

Двама специалисти в областта на ветеринарната медицина ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия утре, съобщават от Областна администрация. Опасностите от заболяването Африкански чума по свинете и превантивните мерки, които могат да се вземат, ще разяснят проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултета „Ветеринарна медицина“ в Лесотехническия университет. Двамата са включени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева в създадения Консултативен съвет по Африканска чума по свинете.

Със същата заповед министър Танева възлага на Консултативния съвет да провежда информационна кампания сред населението и органите на местната власт в страната във връзка с констатираните
огнища и прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на АЧС, да изразяват научни становища при необходимост и да предлагат допълнителни мерки за превенция и контрол за заболяването.

c